Eurostat: Popis stanovništva je validan, greška od 4,6 posto nije problematična

tačno.net
Autor 12.10.2016. u 11:51

Eurostat: Popis stanovništva je validan, greška od 4,6 posto nije problematična

Delegacija Eurostata i UN-a posjetila je Bosnu i Hercegovinu saopštivši svoj konačni stav o popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine.

Direktor Eurostata Pieter Everaers je na konferenciji za medije istakao da su rezultati popisa validni te da su kreirani u skladu sa standardima. Ipak, on je dao pojedine savjete za sljedeći popis.

“Bosna i Hercegovine bi ponovo mogla razmisliti o korištenju pitanja koja su osjetljive prirode uključujući moguće reformulisanje pitanja”, rekao je Everaers aludirajući na pitanja o nacionalnoj/etničkoj pripadnosti, jeziku i vjeroispovijesti.

Kada su u pitanju rezultati kontrolnog popisa koji su pokazali da 200.000 građana nije trebalo biti popisano te da njih 40.000 nedostaje, Eurostat je stava kako je riječ o grešci koja ne prelazi crvenu liniju.

“Popis je statistički postupak i kvalitet se izražava putem predviđenih mjera. Pretjerano popisivanje je problematično i postoji sredstvo da se provjeri ukupni broj stanovništva i broj građana po kategorijama. To pretjerano popisivanje za Bosnu i Hercegovinu iznosi 4,6 posto što ne predstavlja izuzetak. U Srbiji i Hrvatskoj možete naći slične cifre”, rekao je Everaers.

Drugim riječima, riječ je o uobičajnom opsegu greške koja se može naći i u manjim državama kao što je Lihtenštajn ili Malta.

Preporuka Eurostata ostaje kako popis mora da se obavlja na državnom nivou, aludirajući na stav RS-a kako ne priznaje rezultate popisa i najavu obavljanja vlastitog.

klix.ba

tačno.net
Autor 12.10.2016. u 11:51