Evo tko je dečko iz Bosne osuđen zbog borbe za ISIS: Sa 16 godina otac ga je poveo ratovati u Irak

tačno.net
Autor 17.8.2016. u 09:09

Evo tko je dečko iz Bosne osuđen zbog borbe za ISIS: Sa 16 godina otac ga je poveo ratovati u Irak

BIH SUD je jučer na jednogodišnju zatvorsku kaznu osudio Almira Džinića zbog pridruživanja terorističkoj organizaciji, takozvanoj Islamskoj državi. Optužnicu je zaradio u kolovozu, a u njoj stoji kako je Džinić kao maloljetnik s obitelji krajem 2013. otputovao u Tursku, s namjerom da dospiju na teritorij Iraka ili Sirije i pridruže se militantima ISIS-a.

Mladića je u Siriju odveo njegov otac Amir Džinić, vehabija iz sela Ošve kod Maglaja, koji je na ratište otišao početkom kolovoza 2013., piše Slobodna Bosna.

Mladićev otac u međuvremenu je kao ratni plijen dobio kuću i zemlju. Krajem 2013. poslao je prijatelja Emira Ališića da mu dovede suprugu Emiru te njihovo devetero djece – najmlađu kćer Merjem koja je imala pet mjeseci, ali i dvadesetogodišnjeg sina Amera.  Po dolasku u Siriji Džinićevi sinovi Amer i tada 16-godišnji Almir upućeni su na vojnu obuku u trajanju od tri tjedna. Pretpostavlja se da su nakon toga raspoređeni u neku od jedinica.

Amir Džinić je prije toga svoju 16-godišnju kćer Enesu udao za Emraha Fojnicu, koji je ranije oslobođen optužbi da je pomagao Mevlidu Jašareviću. Isti je osuđen na petnaest godina zatvora zbog napada na veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Fojnica je do uhićenja s roditeljima živio u Gornjoj Maoči, dok se u vehabijsko selo Ošve prebacio nakon izlaska iz pritvora. 2014. je poginuo u Iraku.

Nakon što je otišao na ratišta, Almir Džinić ušao je u redove ISIS-a te se tamo zadržao sve do srpnja ove godine. Po povratku u BiH uhitila ga je bosanska policija.

Nakon izricanja presude zadržan je u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne. Kako je navedeno u priopćenju sud je prihvatio sporazum o priznanju krivnje zbog “specifičnih okolnosti slučaja, koje imaju karakter posebice olakotnih okolnosti”.

Sud je pri izricanju presude vodio računa o činjenici da je Džinić u Siriju odveden kao maloljetnik te da je pobjegao s bojišta i priznao sudjelovanje u terorističkim jedinicama ISIS-a te naposlijetku izrazio kajanje.

Index

tačno.net
Autor 17.8.2016. u 09:09