Evropska unija strogo osuđuje sve prijetnje protiv novinara i slobode medija

tačno.net
Autor/ica 13.7.2017. u 17:26

Evropska unija strogo osuđuje sve prijetnje protiv novinara i slobode medija

Povodom niza napada i prijetnji na novinare u Bosni i Hercegovini oglasili su se i iz Ureda Delegacije Europske Unije u BiH.

“Novinarima u Bosni i Hercegovini mora biti omogućeno da obavljaju svoj posao bez prijetnji. Prijetnje protiv novinara, bile one online ili ne, kao u najskorijem slučaju prijetnje smrću upućene novinaru u Banjoj Luci i ranije u Sarajevu, su istinski povod za brigu.

Evropska unija strogo osuđuje sve prijetnje protiv novinara i slobode medija, te apeluje na agencije za provođenje zakona u BiH da u potpunosti istraže takve slučajeve i osiguraju sigurne uslove za rad za sve novinare.

Javne debate zasnovane na činjenicama su od suštinske važnosti za bilo koje demokratsko društvo. Novinari obavljaju veoma važan zadatak u demokratskim društvima. Dok to čine, oni trebaju zaštitu vlasti. Bilo koja prijetnja ili napad na novinara je napad previše i mora se istražiti pravovremeno jer može uticati na cijelu profesiju i, posljedično, na cijelo društvo.

Kao dio procesa sačinjavanja mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, EU će tražiti činjenice, uključujući kako se institucije Bosne i Hercegovine odnose sa govorom mržnje, napadima, prijetnjama i pozivanjima na nasilje, na i izvan interneta.

Sloboda izražavanja, sloboda medija i sigurnost novinara su prioriteti za Evropsku uniji i, kao dio političkih kriterija iz Kopenhagena, ključni aspekt procesa EU integracija zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Pomno pratimo ova pitanja pri ocjenjivanju spremnosti BiH da se približi Evropskoj uniji. Očekujemo punu podršku onih koji obnašaju odgovorne pozicije u  ostvarivanju ovih političkih prioriteta.”

tačno.net
Autor/ica 13.7.2017. u 17:26