Evropski parlament: RS nema pravo na otcjepljenje

tačno.net
Autor 1.5.2015. u 09:28

Evropski parlament: RS nema pravo na otcjepljenje

U izvještaju EP-a se ističe činjenica da prema Dejtonskom sporazumu Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje.

Evropski parlament pozvao je političke elite u Bosni i Hercegovini da pokažu nedvosmislenu i jasnu obavezu i angažman u nastavku reformskog procesa i približavanju Evropskoj uniji, navodi se u Izvještaju o napretku BiH i Albanije za 2014. godinu usvojenom danas.

“Evropski parlament je odobrio novi pristup EU prema Bosni i Hercegovini koji je odobren od Vijeća ministra u decembru prošle godine. Ozbiljni izazovi leže pred BiH koja će sada trebati započeti s reformama”, rekao je izvjestitelj za BiH Cristian Dan Preda i dodao: “Svi smo predani cilju da zemlja krene putem članstva u EU. Ali, da se to ostvari, ostaje na vlastima da pokažu hrabrost u provedbi reformi”.

Pozdravljajući pisanu obavezu prema EU integraciji, koju je donijelo Predsjedništvo BiH, a koju su potpisale vođe svih političkih stranaka, podržao parlament, evropski zastupnici su istaknuli efikasnu implementaciju iste kao ključnu i zatražili akcijski plan sa širom i inkluzivnijom agendom reformi koja će unaprijediti Bosnu i Hercegovinu na njenom putu prema EU, izvijestila je agencija Anadolija.

Zabrinutost zbog SNSD-a

EP “izražava veliku zabrinutost zbog izjave koju je 25. aprila 2015. usvojio sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u kojoj se između ostalog poziva na raspisivanje referenduma o neovisnosti Republike Srpske tokom 2018. godine”, te ističe činjenicu da “prema Dejtonskom sporazumu Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje”.

Podsjeća i da su se usvajanjem obaveze u pisanom obliku sve političke snage, što obuhvaća i SNSD, obavezale na poštovanje “suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i političke neovisnosti Bosne i Hercegovine”.

Evropska komisija treba obratiti posebnu pažnju na provedbu presude u predmetu Sejdić-Finci, dodali su zastupnici EP, te pozdravljaju stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predviđeno 1. juna ove godine.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 1.5.2015. u 09:28