Evropsko prvenstvo u salsi, bachati i merengui i Evropski kup u hip-hopu

tačno.net
Autor/ica 30.9.2014. u 13:45

Evropsko prvenstvo u salsi, bachati i merengui i Evropski kup u hip-hopu

Plesni klub Aster iz Sarajeva 18. i 19. oktobra 2014. godine u Domu mladih organizuje Sarajevo Dance Festival. Prvog dana festivala koji će ugostiti takmičare iz 20 država i internacionalne sudije iz 14 država, održat će se Evropsko prvenstvo u salsi, bachati i merengeu dok će se drugog dana održati Evropski kup u hip hopu. Ovom prilikom Sarajevo će ugostiti najveći plesni događaj u historiji Bosne i Hercegovine, a iz Astera koji će organizacijsku pomoć imati i od Plesne akademije Romantik, najavljuju da će se potruditi da organizacijski sve prođe na najvišem nivou.

Iznimna nam je čast što smo dobili priliku da organizujemo ovako veliko takmičenje u našem gradu. Povjerenje Internacionalne plesačke organizacije (IDO) koja predstavlja 250 hiljada plesača iz 90 država, dobili smo zahvaljujući velikim rezultatima koje su naši plesači postigli u posljednjih nekoliko godina što nam je svakako dodatni podstrek za budućnost“, istakao je vlasnik plesnog kluba Aster i predsjednik organizacijskog odbora Sarajevo Dance Festivala, Vedran Marčeta, te ujedno i aktuelni svjetski prvak u salsi.

Ovom prilikom organizatori su posebno istakli da se nadaju da će ovo takmičenje doprinijeti popularizaciji plesa u Bosni i Hercegovini. “Ples u našoj zemlji još uvijek nije popularan kao u drugim država Evrope iako imamo nekoliko plesnih klubova koji bilježe velike uspjehe. Ovo će biti idealna prilika da se građani bolje upoznaju sa više vrsta plesova i vjerujem da će na Festivalu svako pronaći nešto za sebe“, naglasio je Marčeta te još jednom pozvao sve zainteresovane da posjete Dom mladih 18. i 19. oktobra, gdje će se poslije same ceremonije proglašenja pobjednika 18. oktobra, održati i velika plesna zabava pod nazivom  “International salsa party“.

Plesni klub Aster osnovan je 1986. godine te je dobio ime po čuvenom američkom plesaču Fredu Asteru (Fred Astair, 1899-1987). Posebnim zalaganjem članova Kluba, Plesni Savez Bosne i Hercegovine je 1994. godine ušao u Internacionalnu federaciju sportskih plesova (IDSF). Aster je svoj rad sticajem okolnosti zaledio 2000. godine, ali je zahvaljujući entuzijazmu svjetskog prvaka u salsi, Vedrana Marčete ponovo aktiviran ove godine.

tačno.net
Autor/ica 30.9.2014. u 13:45