Fatiha za Emira Suljagića

tačno.net
Autor 3.11.2016. u 12:59

Izdvajamo

  • Sve što čovjeku, kome je stalo do sebe samog, tada pre-ostaje jeste da utone u šutnju, kao “posljednji izraz svih misli i najjednostavniji oblik svih nastojanja”. (I. Andrić). Odnosno, kako to Andrić kaže na jednom drugom mjestu, te olovno teške riječi nisu “kratka vijeka kao zvuk koji ih je izgovorio” … nego, u svojoj porazno-otrovnoj ireverzibilnosti, “često žive godinama, (i) kao sramne rane bole i žegu i truju život”. A na to nema smislena odgovora. Esad Bajtal

Povezani članci

Fatiha za Emira Suljagića

Kako Andrić kaže na jednom mjestu, te olovno teške riječi nisu “kratka vijeka kao zvuk koji ih je izgovorio” … nego, u svojoj porazno-otrovnoj ireverzibilnosti, “često žive godinama, (i) kao sramne rane bole i žegu i truju život”.

Mislili smo da bosanskohercegovačku javnost više ne može ništa šokirati. Ali ipak je to uspjelo prof.dr. Senaidu Memiću, načelniku općine Ilidža, Sarajevo. U „toj verbalnoj naplavini“ objavljenoj na njihovoj službenoj stranici, Memić u dosad neviđenom napadu primitivizma i bahatosti u javnom prostoru, Emiru Suljagiću poručuje da će mu proučiti Fatihu. Emiru Suljagiću koji je neprestano na udaru sa svih strana. O njegovoj srebreničkoj kalvariji svi znamo, Cerićevom napadu i fetvi, koja je rezultirala pritiskom Islamske zajednice na sekularnu državu te izdajom od strane Zlatka Lagumdžije također….i da ne nabrajamo više. 

U razgovoru za naš portal Emir Suljagić je kazao da skidanje glave neistomišljenicima i kukavičko skrivanje iza vjere je pravilo u vladajućim strankama:

“Odrastao sam u muslimanskoj kući pa znam da se kod nas Fatiha ovako kako je Memić to naveo uči samo mrtvima. Za razliku od Memića, nisam siledžija i ne mogu se zaštititi sredstvima kojima on prijeti, ali ću sasvim sigurno tražiti zaštitu zakona. Razlog za prijetnje je moja izjava da je Memić za kampanju registracije birača u RS iz budžeta Opštine Ilidža dao 500 KM, da bi dvije godine kasnije na slici za predizborni plakat na rever kaputa zakačio srebrenički cvijet. Ne očekujem da se SDA ogradi od Memića. Štaviše, siguran sam da je on njihova prava mjera: skidanje glave neistomišljenicima i kukavičko skrivanje iza vjere dok to radi.“

Senad Pećanin, utemeljitelj magazina Dani i advokat komentirao je ovo oholo i bahato ponašanje prof.dr. Memića:

“Načelnik Ilidže i i univerzitetski profesor Senaid Memić je sramota za čitavo Sarajevo i sarajevski univerzitet. Primitivizam u njegovom odgovoru Emiru Suljagiću posljedica je Memićevog uvjerenja da se na javnoj sceni može ponašati onako kako se godinama ponaša na Ilidži – oholo, bahato i sa uvjerenjem da će mu i najdrastičnija kriminalna kršenja zakona  u njegovom feudu vječno prolaziti nesankcionirana. Doduše, odnos vrha njegove stranke, kao i nadležnog kantonalnog tužilastva u Sarajevu, za sada mu daju za pravo. Zato je načelnik i profesor Senaid Memić vjerodostojna legitimacija vladajuće koalicije SDA-SBB, ali, nažalost, i sarajevskog univerziteta.” 

Sarajevski filozof i sociolog Esad Bajtal bio je doslovno šokiran te istakao da se tim jezikom ne može polemisati:

„Vidio sam tu verbalnu naplavinu juče. I istog trena shvatio da je to jezik s kojim se ne može polemisati. Ma šta da je u, meni nepoznatoj pozadini, ovakvog pisanja (bijes, razočarenje ili nešto treće), ono ostaje neprihvatljivo sa stanovišta elementarne uljudnosti komunikacije. Dakle, ne znam ni šta ni kako da kažem.

Sticaj okolnosti je htio da sam jutros rano dao nalog za gašenje moje fb stranice, svjestan porazne činjenice da ovdje, izuzev nadvikivanja, nadgovaranja i nadgornjavanja, ne postoji nijedan drugi način da se bilo kako probudi i osvijesti projektovana moralna nagluhost našeg vremena. A u tom nadvikivanju sa pragmatski osmišljenom nagluhošću ne želim da učestvujem.

Sve što čovjeku, kome je stalo do sebe samog, tada pre-ostaje jeste da utone u šutnju, kao “posljednji izraz svih misli i najjednostavniji oblik svih nastojanja”. (I. Andrić).

Odnosno, kako to Andrić kaže na jednom drugom mjestu, te olovno teške riječi nisu “kratka vijeka kao zvuk koji ih je izgovorio” … nego, u svojoj porazno-otrovnoj ireverzibilnosti, “često žive godinama, (i) kao sramne rane bole i žegu i truju život”.

A na to nema smislena odgovora.“

———————————————————————————————————————————–

Načelnikov uradak:

Reakcija Općinskog načelnika na spominjanje njegovog imena u komentarima Emira Suljagića

02-11-2016 14:32:55 by Administrator

Emire Suljagiću, nije bitno iz čije si se kutarisao nego u čiju se zavlačiš. Šta ćeš jadan ne bio, ako se parkiraš s tom lijepom glavom u nečiju ko ne izlazi iz tuđe dok ne naplati. Biće da si izabrao do sada najgore, a hodao si iz jedne u drugu, jadan ne bio, ko anamo nekakva.

Kad ste tražili da vam se pomogne, pričao si da sam jedan od rijetkih koji je to razumio. Jadan ne bio, kakav si doktor nauka kad ništa ne pamtiš. Ispada, da bi bolje bilo da sam vas sikterisao nego što sam vam pomogao. Ima jedan Mustafić iz tvog sela koji je devedesete iz moje kuće odnio dobar peškeš. Prodao ga familiji po Sarajevu, vratio se u Srebrenicu i srao ko što ti sada sereš. Njega sam sikterisao davno, a ima vas bukadar što ste gori od njega. Bojim se, kad bi vam ko platio da bi protiv sebe svjedočili. Nije mi krivo za njega jer je budala i nepismen, a za tebe mi je žao jer sam znao da ovo drugo nisi a da ovo prvo jesi.

Nisam ja ni pamtio ono što sam halalio, a cvijet sam stavio da bi ti, jadan ne bio, kazao da je važnija Srebrenica, da treba pobjedu zato što kažu da je devedesetih imala 28.000 Bošnjaka, 7.500 Srba.

Pitaj Fadila, Ibrahima, Bibera i Tarana ko je i što je dolazio  ‘90. i ‘91. godine u Bratunac i Srebrenicu, pa nek ti kažu ne bi li i ti nešto naučio. Ne trebam ja da ti se obraćam, nego oni koje nikad nisam unizio kad su mi se obraćali. Što ne pitaš žene iz Srebrenice, filmadžije iz Srebrenice, školsku djecu sa Ilidže što sa 12 autobusa obiđu Srebrenicu svake godine, one što idu na Marš mira, one što su im asfaltirani putevi sa mojim odobrenjem ili one što šalju dopise pa grade džamije.Pitaću ih i ja što puštajuiI tebe da misliš da si ti zbog nečeg dobar čovjek.

Trebao si reći ljudima da je 500 KM dato za akciju da Bošnjaci u Republici Srpskoj postignu što bolji rezultat na pretprošlim izborima. Provjeri što je, nakon što se pokrenuo narod, neko zaboravio platiti obećano aktivistima u Brčkom, Gradišci, Banja Luci, Zvorniku i Srebrenici. Išao si u Tursku da završiš finansijsku konstrukciju. Turcima si glumio velikog političara samo da ti daju pare. Ako su vam dali pare šta ste s njih uradili i što me ne spomenu prijateljima kojima sam rekao da ćeš doći. Ne prodaji jadan ne bio Srebrenicu i ne spominji mene kad trguješ. Ne idi u partije koje dobivaju glasove što prodaju obećanja, a ne rade ništa osim što svakoga kritikuju.

Moj bivši ministre, skinuo si 500.000 KM sa škole u Blažuju da se ne napravi, a jedini su ti problem bile religije u školama. Proučuću ti Fatihu, jer sam video da ti nećeš da je učiš, da ti Bog da pamet, jadan ne bio, jer za takve kod Bošnjaka žene kažu “možda je ograjso”, a Fatiha je najbolja dova da Bog pomogne i onima koji su zalutali.

P.S.

Općina Ilidža je u periodu 2012. – 2016.godine za podršku povratka, infrastrukturnu podršku i sjećanje na žrtve genocida izdvojila 201.427,05 KM direktnih budžetskih sredstava bez vanbudžetske podrške i iznalaženja sredstava od drugih izvora. Finansirali smo razne projekte od izgradnje ulica, finansijske pomoći udruženjima koja zastupaju interese Srebreničana do podrške samoj Općini Srebrenica. Ilidža je po najmanje primjer Općine koja nema senzibilitet za bolnu ranu svih Bošnjaka Srebrenicu, sve u svrhu oživljavanja Srebrenice jer smo svjesni da bez Srebrenice nema cjelovite Bosne i Hercegovine. Napomenuo bih da su poslije genocida mnogi Srebreničani svoj novi život nastavili upravo na Ilidži, a mi smo ih primili onako kako braći dolikuje. U mandatnom period  2012. – 2016.godine, predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg su porijeklom iz Srebrenice.

prof.dr. Senaid Memić

Ilidža, primjer napretka: Zdravstveni, turistički i ljudski po

prof.dr. Senaid Memić

 

tačno.net
Autor 3.11.2016. u 12:59

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija