Festival ulične umjetnosti u Sarajevu

tačno.net
Autor 7.9.2015. u 15:20

Festival ulične umjetnosti u Sarajevu

Festival ulične umjetnosti Sarajevo (FUU) je utemeljen entuzijastičnim djelovanjem pojedinaca i pojedinki, zaljubljenika/ca u kulturu i umjetnost, i iz želje da se ova vrsta događaja koja je već odavno trend u svijetu dovede i do stanovnika/ca i posljetitelja/ica Sarajeva i Bosne i Hercegovine. FUU je kreiran s ciljem da se ovim raznovrsnim aktivnostima što većem broju ljudi uljepšaju septembarski dani, da se probudi odgovornost donositelja odluka kada se radi o umjetnosti i kulturi, ali i kako bi se skrenula pažnja na mlade kao i na već etablirane bh. umjetnike/ce. U najkraćem, FUU teži ka tome da bude alarm koji će na neki novi način (pro)buditi duh sarajevske lokalne zajednice.

FUU je događaj koji publiku ne obavezuje na posjetu, već joj dolazi sam – u parkove, ulice, naselja, šetališta; oživljavajući gradska područja kroz kulturu i umjetnost. Festival prezentira svoje sadržaje tako da čini publiku pasivnim i aktivnim učesnicima/cama, i to kroz animaciju sadržajima koji već u stvaranju postaju, a potom i ostaju urbano i kulturno naslijeđe grada.

FUU – je multimedijalni festival na otvorenom, čija se pozornica proteže kroz različite dijelove grada, popularizirane i zapostavljene.

FUU Sarajevo 2015 – prvi sarajevski Festival ulične umjetnosti realizovaće se kroz temu “Urbane transformacije – Sarajevo na drugi pogled”, i održat će se 25., 26. i 27. septembra 2015. (petak, subota i nedjelja) na više od dvadeset lokacija širom grada Sarajeva i njegovih općina.

Za FUU je kreirana Crowdfunding kampanja, molimo vas da ako ste u prilici donirate ili podijelite informaciju o njoj https://www.indiegogo.com/projects/fuu-sarajevo-street-art-festival#/story

FUU video najava https://www.youtube.com/channel/UCXgmDKKOKQwdoi-reGoJ40A

Sarajevski konceptualni umjetik Damir Nikšić poziva mlade i zainteresovane slikare/ice, mural i grafiti umjetnike/ce na formiranje Prvog propagandnog odreda BTO slikarstva (Bosanska teologija oslobođenja), što će se desiti krajem mjeseca septembra u sklopu radionice “BTO slikarstvo” u toku trajanja prvog Festivala ulične umjetnosti – FUU 2015.

Za sticanje zvanja “Komesar BTO slikarstva” potrebno je uspješno završiti radionicu koja će trajati sedam dana.

Četiri dana (21-24. septembra) će trajati upoznavanje sa konceptom, etičkim i estetskim osnovama i odrednicama propagandnog slikarstva BTO-a kao i razrada skice i tehničkih detalja zajedničkog projekta, dok će naredna tri dana (25-27. septembra) trajati zajednički rad na muralu u studentskom kampusu bivše kasarne Maršal Tito. Na završnoj svečanosti bit će upriličeni punk-rock koncert i koktel-druženje na otvorenoj sceni u Kampusu, gdje će se inaugurirati zajedničko djelo, odred i komesari.

Prijave slati na [email protected]

Email obavezno naslovite: BTO

Uz prijavu pošaljite semplove vaših radova ili link na adresu sa radovima.

Krajnji rok za prijave je četvrtak 17. septembar.

tačno.net
Autor 7.9.2015. u 15:20

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija