FILM.FACTORY: KULTNI REDITELJI “DALEKOG ISTOKA I ZAPADA” OVE SEDMICE PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM

tačno.net
Autor 15.11.2016. u 13:05

FILM.FACTORY:  KULTNI REDITELJI “DALEKOG ISTOKA I ZAPADA” OVE SEDMICE PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM

PROJEKCIJA I RAZGOVOR:

* Carlos Reygadas, POST TENEBRAS LUX (Mexico, 120′): Meeting Point, četvrtak, 17.11.2016. u 20.00

* Apichatpong Weerasethakul, CEMETERY OF SPLENDOUR (Thailand, 122′): Meeting Point, subota, 19.11.2016. u 20.00

 

Specijalni program oproštajnog semestra studija film.factory priređen je kao poklon građanima Sarajeva koje je bilo dom ovoj čuvenoj filmskoj školi mađarskog reditelja Béle Tarra u protekle četiri godine. Program se ostvaruje u saradnji s Kinom Meeting Point u periodu oktobar-decembar 2016 i predstavlja neke od najznačajnijih filmskih autora današnjice. Oni ovom periodu u Sarajevu održavaju svoja završna predavanja, te prikazuju filmove, ne samo studentima, već i široj javnosti, a u ovoj sedmici to su kultni meksički i tajlandski reditelji, Carlos Reygadas i Apichatpong Weerasethakul.

U četvrtak, 17. novembra gost specijalnog programa biće meksički reditelj Carlos Reygadas. Studenti film.factorya, ali i šira javnost, imat će priliku da pogledaju njegov film POST TENEBRAS LUX, nakon čega će biti upriličen razgovor sa ovim filmskim stvaraocem. Carlos Reygadas skrenuo je pažnju na sebe već debitantskim ostvarenjem JAPÓN koji je nagrađen Specijalnim priznanjem Zlatna kamera Cannes Film Festivala. Osvojio je kritičare filmom BATTLE IN HEAVEN, a potom je uslijedio i SILENT LIGHT koji je nagrađen na festivalima širom svijeta, a među prestižnim priznanjima za ovo ostvarenje je i Nagrada žirija Cannes Film Festivala. Za film POST TENEBRAS LUX, koji ćemo gledati u Meeting Pointu, Carlos Reygadas je nagrađen na Cannes Film Festivalu 2012. priznanjem za najbolju režiju.

Dva dana kasnije, u subotu 19. novembra u kinu Meeting Point ćemo se susresti sa izuzetnim tajlanskim rediteljem Apichatpongom Weerasethakulom koji će predstaviti svoj film CEMETERY OF SPLENDOUR, a potom i da razgovarati sa studentima i publikom. Apichatpong je dobitnik Zlatne palme Cannes Film Festivala 2010, u nizu nagrada dodijeljenih njegovim filmovima, a njegove videoinstalacije postavljene su u vodećim svjetskim muzejima i bijenalima savremene umjetnosti, dok je Tate Modern baš njemu posvetio prvu sedmicu programa tek otvorenog Starr Cinema u 2016. godini. Film CEMETERY OF SPLENDOUR ovog hvaljenog tajlandskog reditelja duboko je kontemplativno i jedinstveno vizuelno iskustvo, u kojem Weerasethakul kao i u ranijim ostvarenjima inspiraciju crpi iz tradicionalnih mitova, ali i savremene tajlandske društveno-političke stvarnosti koja se razotkriva u alegorijskim referencama. Film prati grupu vojnika u malom gradu na rijeci Mekong u sjevernom Tajlandu pogađa neobična bolest spavanja.

Film.factory je studij filmske režije koji se odvija u tri ciklusa visokog obrazovanja (BFA, MFA i DLA program) na Sarajevskoj filmskoj akademiji u sklopu Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST), a koji je u Sarajevu okupio studente iz svih dijelova svijeta, među njma Meksika, Japana, Australije, SAD-a, Koreje, Farskih Ostrva, Indije, Kurdistana, Velike Britanije, Singapura, Bosne i Hercegovine… U proteklim godinama predavači film.factorya, između ostalih, bili su: Gus Van Sant, Juliette Binoche, Tilda Swinton, Carlos Reygadas, Apichatpong Weerasethakul, Pedro Costa, Gael Garcia Bernal, Abel Ferrara, Atom Egoyan, Cristian Mungiu…

Podsjećamo, prvi Specijalni program film.factorya ugostio je u Meeting Pointu portugalskog reditelja Pedra Costu i njegovo ostvarenje HORSE MONEY.

Ulaz na specijalne programe film.factory je slobodan, a projekcije filmova počinju u 20.00.

Tagovi:
tačno.net
Autor 15.11.2016. u 13:05