FILM “TAJNA“ POBJEDNIK DEVETOG PRAVO LJUDSKI FILM FESTIVALA

tačno.net
Autor 19.11.2014. u 11:09

FILM “TAJNA“ POBJEDNIK DEVETOG PRAVO LJUDSKI FILM FESTIVALA

Odlukom međunarodnog žirija film “Tajna“ u režiji talijanske grupe umjetnika Cyop&Kaf, pobjednik je devetog Pravo Ljudski Film Festivala, dok je posebno priznanje žirija dodjeljeno libanonsko-katarskom ostvarenju, “Septembarske ptice“ u režiji Sarah Francis. Pobjednički film Zumiraj prava programa za mlade je ostvarenje “Posebna potreba“ talijanskog autora Carla Zorattija, dok je pobjednik foto konkursa mladi umjetnik Vedran Živković iz Tuzle.

Film “Tajna“ nagrađen je zbog svoje anarhične energije. On slavi prolaznost života i subverzivnu praksu grupe mladića koji koriste prostor da reorganizuju grad Napulj tokom procesa izgradnje i uništenja“, riječi su kojima je žiri obrazložio svoju odluku. Cyop&Kaf su izrazili veliko zadovoljstvo zbog priznanja, ali ujedno i svoje žaljenje što nisu u mogućnosti lično primiti nagradu. “Veoma smo sretni zbog ove nagrade i posebno bismo se zahvalili i naglasili ulogu djece koju smo snimali u filmu. Hvala žiriju i Sarajlijama i nadamo se da ćemo i u godinama koje su pred nama učestvovati na Pravo Ljudski Film Festivalu“, poručili su pobjednici.

U okviru programa za mlade Zumiraj Prava, žiri sačinjen od mladih umjetnika/ica odlučio je da je film koji je najbolje uspio u pristupu svojoj temi, kao i u dosezanju senzibiliteta mladih “Posebna potreba“, Carla Zorattija. “Film je proglašen najboljim zbog velike inspiracije i edukacije koju pruža mladima. Na jedan svojstven način je ukazano na ultimativna ljudska prava koja imamo svi, bez obzira u kojem dijelu svijeta živjeli“, naveo je žiri.

U istom programu, na foto konkurs na temu “Budućnost je sada“ pristiglo je 45 prijava iz cijele Bosne i Hercegovine, a prvu nagradu osvojio je Vedran Živković iz Tuzle. “Pobjednička fotografija je primjer dobre usklađenosti tehničke izvedbe te njenog dokumentarnog aspekta. Fotografija nije iscenirana i dobro prikazuje trenutno stanje u državi, a upravo takvu fotografiju smo tražili od učesnika“, istakli su članovi žirija, Olja Latinović, Jim Marshall, Lamija Begagić, Vanja Jovišić i Belmin Mustajbašić.

Od 12. do 17. novembra, 2014. održan je deveti Pravo Ljudski Film Festival koji je predstavio 80 filmova iz više od 30 zemalja. Pored takmičarskog programa ekstra muros, selekcije re:versus koja je donijela pregled najznačajnijih dokumentarnih filmskih ostvarenja sa svjetskih festivala, programa kratkih filmova i onih inspiriranih umjetnošću na programu arts&docs. Tri od šest festivalskih dana započela su predavanja posebnih gostiju festivala, a tokom sedmice sam Pravo Ljudski je organizovao dvije edukativne radionice. Fokus ovogodišnjeg Festivala bio je na radu kao pokretu, ideji i neiscrpnom izvoru inspiracije.

Jubilarno deseto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održat će se od 11. do 16. novembra, 2015.

tačno.net
Autor 19.11.2014. u 11:09