Financial Times: Sarajevo je grad gdje se spajaju Istok i Zapad

tačno.net
Autor 22.3.2014. u 12:04

Dodaje se kako dešavanja iz prošlosti na Balkanu uvijek vrlo lako mogu izazvati velike katastrofe i međuetničke sukobe u BiH

Ugledni list “Financial Times” donosi opsežnu priču o 100. godišnjici atentata, kako kažu “19-godišnjeg srpskog nacionaliste Gavrila Principa nad austrougarskim prestolonasljednikom Francom Ferdinandom” što je, prema pisanju ovog lista, pokrenulo i Prvi svjetski rat, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Mnoge su se stvari promijenile u Sarajevu, ali mnogo je toga ostalo isto od 1914. godine. Atentat nad princom Ferdinandom naveo je Austriju da objavi rat Srbiji, što je pokrenulo i Prvi svjetski rat pa Rusku revoluciju, Drugi svjetski rat, a onda i Hladni rat”, piše u tekstu.

Dodaje se kako dešavanja iz prošlosti na Balkanu uvijek vrlo lako mogu izazvati velike katastrofe i međuetničke sukobe u BiH.

“Iako počinioci atentata nikada nisu kazali da su tim činom željeli izazvati svjetski rat, na kraju su tome u velikoj mjeri doprinijeli. Historija na Balkanu je uvijek tu da ugrozi sadašnjost”, navodi ovaj popularni list koji podsjeća kako su bosanski Srbi 1992. godine opkolili Sarajevo i svakog građanina tog grada vidjeli kao “metu atentata”.

“Već 1992. godine, bosanski Srbi su opkolili Sarajevo i tačka gdje je izvršen atentat je bila ponovo lahka meta za nova ubijanja sa brda”, piše Financial Times dodajući kako je Sarajevo još uvijek zadržalo epitet mjesta gdje se spajaju istočna i zapadna civilizacija i kultura.

“Multikulturalno Sarajevo je bilo ugroženo u ratu. Ipak, u gradu se i danas primijete mjesta gdje se spajaju istočni i zapadni svijet, Osmansko i Austrougoarsko carstvo”, navodi se u tekstu ovog lista.

AA

tačno.net
Autor 22.3.2014. u 12:04