Finansiranje liječenja djece oboljele od malignih bolesti kao dio obaveznog paketa zdravstvenih prava

tačno.net
Autor 17.4.2019. u 14:11

Finansiranje liječenja djece oboljele od malignih bolesti kao dio obaveznog paketa zdravstvenih prava

Zvanični policijski izvještaj nije pokazao da postoji lice kojem bi pripala raspisana novčana nagrada za informacije koje su dovele do lociranja višestrukog ubice Edina Gačića u iznosu 50.000 KM. S obzirom na to, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Neira Dizdarević uputila je inicijativu prema Vladi KS da navedena sredstva preusmjere za liječenje teško oboljelog sedmogodišnjeg dječaka Maka Hasića.

„Krajem marta sedmogodišnjem dječaku Maku Hasiću dijagnosticiran je rijedak i agresivan oblik limfoma, koji je zahvatio više vitalnih organa. Dječak je životno ugrožen i za njegovo liječenje su potrebna velika finansijska sredstva. Svaki minut je bitan i svaka marka je važna“, rekla je Dizdarević.

Nažalost, Mak Hasić nije jedino bolesno dijete kojem su potrebna velika finansijska sredstva za liječenje te je Dizdarević pokrenula inicijativu prema Ministarstvu zdravstva KS za formiranje Programa za finansiranje liječenja djece oboljele od malignih bolesti. Prema navedenoj inicijativi, Program je potrebno planirati kao posebnu stavku u izmjenama i dopunama Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS te je tretirati kao dio obaveznog paketa zdravstvenih prava.

„Gotovo svakodnevno se u medijima i na društvenim mrežama pojavljuju apeli za pomoć pri liječenju, a usljed nedostatka sistemskog rješenja prinuđeni smo sredstva skupljati pozivima i sms porukama. Sa željom da se konačno zaustavi ovakva praksa i da oboljela djeca, kao najranjivija kategorija našeg društva, dobiju pravo na liječenje, pokrećem inicijativu za formiranje Programa za finansiranje liječenja djece oboljele od teških bolesti, koji će biti dijelom obaveznog paketa zdravstvenih prava“, izjavila je Dizdarević.

Vlada Kantona Sarajevo će se na prvoj narednoj sjednici izjasniti o navedenim inicijativama.

tačno.net
Autor 17.4.2019. u 14:11