Forum mladih NS: Neka SPUS rješava probleme studenata, ako za njih zna

tačno.net
Autor 11.4.2018. u 12:53

Forum mladih NS: Neka SPUS rješava probleme studenata, ako za njih zna

Studenti Univerziteta u Sarajevu godinama su svjedoci nerada svog Studentskog parlamenta (SPUS) čiji su predstavnici zauzeti bavljenjem svim osim pitanjima studenata.

Zadnji put kad su u javnosti ozbiljnije tretirani bilo je u pitanju bavljenje vanjskom politikom Bosne i Hercegovine. Tvrdili su da su poslali protestno pismo ambasadi Portugala u BiH. Problem je što u BiH takve ambasade nema.

Očigledno je da u taj posao nisu upućeni, a pitanje je koliko su upućeni i u probleme studenata. Ovim putem izražavamo žaljenje što su predstavnici SPUS-a iskorišteni u skupljanje jeftinih političkih poena u izbornoj godini.

Također, studenti sarajevskog Univerziteta svjedoci su loših uslova u studentskim domovima, kao i na većini fakulteta u Sarajevu. Svjedoci su da studiraju na Univerzitetu koji je rangiran na 2039. mjestu svjetskih univerziteta. Svoje znanje i vještine nisu u mogućnosti razvijati zbog zastarjele i neadekvatne opreme, nedostatka prakse, fasade nekih fakulteta predstavljaju opasnost po prolaznike, a na pojedinim fakultetima predavanja se odvijaju u kabinetima koji bi trebali služiti kao čitaonice. Podsjećamo da se Forum mladih problemom čitaonice već aktivno bavi. Tražimo da se Vijećnici jednim dijelom vrati namjena čitaonice te da svaka općina obezbijeti prostore koji bi u istu svrhu služili. Pozivamo i SPUS da radi isto.

No, prije svega, pozivamo rukovodstvo SPUS-a da se posveti realizaciji ciljeva iz vlastitog Statuta, kako bi grad Sarajevo zaista postao obrazovni centar ne samo naše domovine Bosne i Hercegovine, već i cijelog regiona.

tačno.net
Autor 11.4.2018. u 12:53