GIORGIO URSINI URŠIĆ DOBITNIK ZLATNIH LOVOROVIH VIJENACA ZA DOPRINOS UMJETNOSTI TEATRA I RAZVOJ SCENSKE UMJETNOSTI

tačno.net
Autor 12.10.2015. u 15:45

GIORGIO URSINI URŠIĆ DOBITNIK ZLATNIH LOVOROVIH VIJENACA ZA DOPRINOS UMJETNOSTI TEATRA I RAZVOJ SCENSKE UMJETNOSTI

Sinoć je u ponoć, u Bijelom salonu Narodnog pozorišta, svečanom ceremonijom zatvoren 55. Internacionalni teatarski festival MESS. Prvi put u historiji Festivala, jedna osoba je dobila dva najviša priznanja koja dodjeljuje Direkcija. “Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra” i “Zlatni lovorov vijenac za razvoj scenske umjetnosti“ dobio je višegodišnji selektor Giorgio Ursini Uršić, veliki prijatelj ovog festivala, vrsni teatarski znalac i čovjek koji je nemjerljivo doprinio međunarodnoj dimenziji festivala, kreirajući njegovu estetiku i pomno birajući najbolje iz svjetske produkcije da predstavi Sarajevu.

Zahvaljujući njegovom ličnom zalaganju festival MESS su svojim vrhunskim teatarskim produkcijama počastili Bob Wilson, Peter Bruck, Jan Lauwers, Frank Castorf, Cristof Marthaler, Romeo Castelucci, Emio Greco, Alain Platel i brojna druga imena koja su Sarajevo i Festival stavili na svoju mapu svjetskih turneja.

O njegovoj fascinantnoj karijeri i osebujnoj ličnosti vrlo emotivno su govorili njegovi saradnici i istinski prijatelji Andrea Porcheddu, Nihad Kreševljaković, te Selma Spahić i Dino Mustafić. Ono oko čega su se svi složili jeste da je Giorgio jedna nezamjenjiva individua koja ima svoj svijet koji očarava i koja ne ostavlja nikog ravnodušnim. Zanimljivo je to da su svi pomenuli “giorgianski“ jezik, koji podrazumijeva određene riječi kojima je on dao vlastite nazive unoseći u njih dio svoje osobenosti i raznolikog kulturološkog porijekla. Iz posebno dirljivih govora moglo se zaključiti koliko je lako vezati se za ovog čovjeka. Rad sa njim je, kako su svi istakli “pravo osvježenje i neponovljivo iskustvo.“

Sam Giorgio Ursini Uršić je istakao da on u principu ne voli nagrade za svoj rad jer ne želi da one označe kraj njegove karijere. «Još imam snage i ljubavi prema teatru i nadam se da će saradnja između mene i festivala MESS još dugo potrajati», zaključio je.

Giorgio Ursini Uršić je rođen u Ljubljani 1946. godine, završio je studij režije u Pragu, nakon čega je izbačen iz Češke 1972. nakon dugog suđenja «za svoje anti-sovjetske aktivnost». Po dolasku u Latinsku Ameriku postao je veliki prijatelj sa Gabrielom Garciom Marquezom i režiserom Carlosom Gimenezom sa kojim osniva festival u Karakasu 1973. godine. Nakon toga je osnovao i festival u Bogoti. Od tada je radio širom Južne Amerike po festivalima, a u Veneciji je bio direktor Teatarskog odjela Bijenala od 1976. do 1978. Godine 1983. je sa Giorgiom Strehlerom u Parizu osnovao Union of the Theatres of Europe / Uniju teatara Europe. Zajedno su radili na publikaciji internacionalnih kritika Teatar u Evropi. Objavio je na desetine kritika u teatru, a zadnjih deset godina je posvetio nesebičnom doprinosu kao selektor Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Informaciju o svim laureatima i laureatkinjama 55. Internacionalnog teatarskog festivala MESS dostupan je na zvaničnoj stranici Festivala www.mess.ba

tačno.net
Autor 12.10.2015. u 15:45