GLASILO ANTIKORUPCIJSKE MREŽE: Afera dolazi u vaš grad!

tačno.net
Autor 7.12.2016. u 13:12

GLASILO ANTIKORUPCIJSKE MREŽE: Afera dolazi u vaš grad!

“Afera”, novina koja je pred vama, rezultat je rada medijskog poola koji je okupila mreža nevladinih organizacija u borbi protiv korupcije ACCOUNT. Pool čine internet portali iz čitave Bosne i Hercegovine, iz oba njena entiteta – Tačno.net, Buka, Bljesak.info, Capital.ba, Moja Hercegovina i Žurnal, a nadamo se da će nam se uskoro pridružiti još medija.

Medijski pool ACCOUNT – a ne bavi se nacionalnim pitanjima, religijskim dijalogom, očuvanjem tradicije, posebnostima jezika… i sličnim temama. Političke elite nas već decenijama uvjeravaju da su takve teme najvažnije za budućnost Bosne i Hercegovine, a za to vrijeme obezbjeđuju budućnost za sebe, članove svojih porodica i najbliže stranačke saradnike.

Sjetićete se, bilo je političara koji su nas javno ubjeđivali da je korupcija neiskorjenjiva, da je dio tradicije našega društva, bilo ih je koji su tvrdili da je poklanjanje kredita vlastitom sinu stvar porodične harmonije, gledali smo one koji su govorili da su se “po zakonu” nezakonito obogatili, pa i one druge koji raspisuju referendume da skrenu pažnju sa vlastitog kriminala, bilo je takvih koji skreću tok rijeke da bi proširili imanje kao i dovitljivih koji su optuživali pravosuđe za loš rad čim bi ono počelo obrađivati njihov kriminal.

Živimo sa kriminalcima koji na raspolaganju imaju plaćene ubice i batinaše, koji uređuju javne medije, kontrolišu rad javnih institucija, usmjeravaju obrazovanje, kulturu, religiju, pljačkaju javna preduzeća, prisluškuju, ucjenjuju, prijete svima koji misle drugačije…

Na svako pominjanje njihovog kriminala oni povlače pitanja nacionalnog interesa, na pominjanje svake velike pljačke odgovaraju sjećanjem na neku tragediju iz posljednjeg rata, na razotkrivanja njihovih udruženih zločinačkih poduhvata dovode u pitanje mogućnost suživota, na svako pitanje o imovinskom kartonu odgovaraju pravom na zaštitu povjerljivih podataka… To zvuči kao providna i plitka strategija ali, kao što se svakodnevno uvjeravamo, vrlo je djelotvorna.

Namjera “Afere” jeste da se suprotstavi toj strategiji. Naši novinari istražuju afere koje ovdašnje vlasti pokušavaju da sakriju od javnosti – korupciju, nepotizam, pljačku, otimačinu javnih dobara, prevare… To su zaista teme od kojih zavisi naša budućnost, to su nacionalna pitanja koja obilježavaju našu svakodnevnicu, to su rezultati rada naših političkih elita koji od Bosne i Hercegovine čine jednu od najpoželjnijih svjetskih destinacija za odlazak.

U ovom broju čitajte istraživačke tekstove koje je Medijski pool ACCOUNT-a napisao tokom prva tri mjeseca rada. Uvjerićete se sami, u “Aferi” nema nedodirljivih i priviligiranih, nema kalkulacija, niti dogovora sa političkim opcijama. Pozivamo građane na saradnju, svaku prijavu o korupciji ozbiljno ćemo razmotriti.

Dok ovo čitate, naši novinari su na terenu, što znači da uskoro možete očekivati novi, besplatni primjerak “Afere” u svome gradu.

zurnal.info

tačno.net
Autor 7.12.2016. u 13:12