Glasometar 2014 – saznajte sa kojim partijama/strankama se najviše slažete

tačno.net
Autor 9.9.2014. u 15:16

Glasometar 2014 – saznajte sa kojim partijama/strankama se najviše slažete

Udruženje građana “Zašto ne” je, samo nekoliko dana prije početka predizborne kampanje, objavilo online aplikaciju za testiranje glasačkih preferencija “Glasometar”. Internet aplikacija “Glasometar” ima za cilj da svim zainteresiranim građanima i građankama BiH omogući da se upoznaju sa stavovima i radom partija u periodu pred Opšte/Opće izbore 2014. godine i nalazi se na web adresi www.glasometar.ba.

“Glasometar” je aplikacija koja će, po uzoru na mnoge slične širom svijeta, omogućiti potencijalnim biračima u BiH da testiraju svoje stavove i mišljenja o ključnim pitanjima u BiH politici, te da ih uporede sa stavovima i mišljenjima 18 najrelevantijih partija u BiH. Imajući u vidu da su podaci o stavovima, mišljenjima i aktivnostima partija po pojedinim pitanjima poprilično nedostupni ili varljivi, ovakva aplikacija je idealno mjesto na kojem je moguće naći sve ove informacije u jednostavnom i zanimljivom okruženju. Stavovi partija koja su dio aplikacije su nastali kao procjena njihovog stvarnog stava po svim pitanjima, te su kombinacija izjava zvaničnika, glasanja u parlamentima, programa i javnih dokumenata partija, kao i odgovora partija na upitnik koji im je poslan u pripremnom periodu.

Aplikacija sadrži 32 pitanja i za ispunjavanje cijelog upitnika je potrebno najviše 15 minuta. Kroz 32 pitanja koliko ih je uvršteno u ovu aplikaciju, obradili smo sve najaktuelnije i najvažnije teme i pitanja koja su dominirala u javnom prostoru u proteklom mandatu. Ova aplikacija će pomoći građanima i građankama da se upoznaju sa stavovima partija/stranaka, ali i pokazati im u kojim procetnima se njihovi stavovi slažu sa stavovima političkih partija u BiH. Osim procenta slaganja, posjetioci sajta će moći vidjeti i tačno po kojim pitanjima se slažu ili ne slažu sa pojedinom partijom, ali i uporediti međusobno stavove pojedinih partija.

Aplikacija glasometar.ba ove godine realizuje se u saradnji sa slovačkom organizacijom Kohovolit , te koristi tehničko rješenje razvijeno i korišteno za potrebe općih i lokalnih izbora u Slovačkoj, i drugim zemljama EU, te je dio Votematch inicijative koja objedinjuje izborne kalkulatore iz 14 zemalja zapadne Evrope.

“Aplikaciju Glasometar je, u okviru predizbornih aktivnosti za prošle Opšte/Opće izbore u BiH 2010. godine ispunilo oko 25 000 građana i građanki BiH. Ove godine očekujemo još veći interes korisnika za aplikaciju, te da će aplikacija mnogima pomoći da lakše i informiranije donesu odluku na predstojećim izborima.” – poručuju iz UG Zašto ne.

Tagovi:
tačno.net
Autor 9.9.2014. u 15:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija