Gračanica nakon nevremena u subotu: Stradalo oko hiljadu kuća

tačno.net
Autor 25.8.2014. u 12:08

Gračanica nakon nevremena u subotu: Stradalo oko hiljadu kuća

Prema prvim podacima, nakon grada i kiša na području Gračanice stradalo je oko 1.000  stambenih objekata, građani očekuju pomoć

Od posljedca nevremena praćenog gradom 23. augusta u popodnevnim satima, na području općine Gračanica stradalo je oko 1.000  stambenih objekata, a najviše je stradalo naselje Donja Orahovica, javlja Anadolu Agency.

Šef službe za civilnu zaštitu općine Gračanica Mustafa Bajić potvrdio je kako je danas situacija na području općine nešto povoljnija u odnosu na juče, jer nije bilo novih padavina.

“Tokom dana očekujemo pomoć od nadležnih kako bi građani što prije sanirali objekte i obezbijedili se od novih padavina”, kaže Bajić te dodaje kako se nakon jučerašnjeg apela nisu odazvali građani već samo pojedinci.

“Mještani su izašli na teren da sami učine ono što mogu. Svi rade na sanacijama. Pozivali smo i druge, ali su došli da pomognu samo prijatelji – prijateljima i komšije – komšijama. Kada govorimo o pomoći, mogu reći da su se javili građani iz drugih krajeva koji su ponudili pomoć u crijepu međutim zbog troškova je to nerealno, pa smo se samo zahvalili tim ljudima”, napominje Bajić.

Na terenu su ekipe, a Općinski štab CZ odobrio je određene količine folije za mjesne zajednice i krovove kuća koje su pretrpjele najveću štetu nakon grada i padavina.

“Uputili smo i apel vladi kantona i svim nivoma civilne zaštite u BiH, jer je prema prvim procjenama stradalo oko milion komada crijepa na području naše općine”, kazao je Bajić.

Prema riječima šefa službe za civilnu zaštitu općine Gračanica, na terenu su i komisije, koje čini 35 ljudi, i koji trenutno vrše popis oštećenih objekata.

“Oni rade na tome da dobijemo podatke o imenima i prezimenima osoba koje su ostale bez krova nad glavnom”, zaključuje Bajić.

AA

tačno.net
Autor 25.8.2014. u 12:08