Građane sve podsjeća na rat: Sarajevu prijete zimske nestašice plina!

tačno.net
Autor 1.10.2013. u 10:39

Građane sve podsjeća na rat: Sarajevu prijete zimske nestašice plina!

Zar će otimati od građana? Jednim dijelom građani jesu krivi, ali ne možete napuhavati cijene gasa. U zadnjih godinu dana do 30 posto je smanjena ruska cijena prirodnog gasa, a građanima je cijena snižena tek 8 posto.

Mehmedalija Sijarić, direktor KJKP ”Sarajevogas”, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) da je nakon trosatne obustave nastavljen normalan dotok gasa u Kantonu Sarajevo.

Nakon nestanka vode i obustava gradskog prijevoza, građane Sarajeva jutros je šokirala činjenica da je došlo i do obustave dotoka plina ”Sarajevogasu”, a cijela situacija je mnoge podsjetila na opkoljeno Sarajevo i agresiju na Bosnu i Hercegovinu ’90-tih.

”Situacija se mijenja iz sata u sat. Ono što je tačno, jeste da je jutros bio zatvoren gas i tačno je da su svi potrošači u Kantonu Sarajevo imali gasa, jer imali smo rezervi do 12 sati. Sad je situacija drugačija. U ovom trenutku vrši se dodatno zapunjavanje gasa i ne znamo do kada će trajati, jer to kolege iz ”BH Gasa” tretiraju kao tehnički problem. Nama ne preostaje ništa drugo i da obezbjeđujemo sistem da normalno funkcionira”, rekao Mehmedalija Sijarić.

Na pitanje da li će građani Sarajeva imati dovoljno plina u jesenjim i zimskim mjesecima, Sijarić je odgovorio:

”Ja se nadam da će imati, ako ne bude mi ćemo poduzeti da zaštitimo sistem i građane, jer je sigurnost ispred svega.”

“Sarajevogas” po osnovu isporučenog prirodnog gasa “BH Gasu” duguje 40 miliona KM, plina će biti ukoliko bude izmiren dug, poručuju iz uprave “BH Gasa”

”Od maja 2013. godine BH Gas kontinuirano insistira na rješavanju ovog problema i upozorava sve nadležne u Vladi Kantona Sarajevo i ”Sarajevogasu” u kakvu situaciju će doći građani Sarajeva zbog dugovanja ”Sarajevogasa” prema ”BH Gasu”, koja na današnji dan premašuju iznos od 40 miliona KM.  Napominjemo, da je ”BH Gas” u protekle dvije izuzetno teške sezone grijanja, i pored velikih nenaplaćenih potraživanja od ”Sarajevogasa”, uspio obezbijediti kontinuirano snabdijevanja gasom Sarajeva”, saopćeno je iz ”BH Gasa”.

”BH Gas”, dodali su, nema niti zakonsko uporište niti obavezu da ”besplatno isporučuje prirodni gas ‘Sarajevogasu'”.

”BH Gas će zadržati ograničeni režim isporuke prirodnog gasa za ”Sarajevogas” do pronalaska prihvatljivog rješenja ovog problema odnosno naplate dijela potraživanja. Naglašavamo da će ”BH Gas” obezbijediti normalno i sigurno snabdijevanje prirodnim gasom Sarajeva u predstojećoj sezoni grijanja, pod uslovom da ”Sarajevogas” izmiri dio dugovanja i redovno izmiruje tekuće obaveze”, saopćeno je iz ”BH Gasa”.

Bivši direktor ”BH Gasa” Almir Bećarević potvrdio je za Anadolu Agency da je do problema sa dotokom plina u Sarajevu došlo zbog ogromnih dugovanja ”Birača” iz Zvornika, odnosno propuštanja Uprave ”BH Gasa” da ograniče isporuke tog energenta. Podsjeća da je pozvao istražne organe da provjere navedene činjenice.

”Žalosna je situacija u kojoj se nalazimo. Ovo je kulminacija. Predvidio sam da će se ovo desiti baš u ovom periodu. Nas čeka još teži period januara, februara, marta i aprila kada plina vjerovatno neće biti. Zar mislite da neko ima 10 do 30 miliona da se pokriju dugovi? Kanton Sarajevo nema 70.000 KM potrebnih za GRAS. Zar će otimati od građana? Jednim dijelom građani jesu krivi, ali ne možete napuhavati cijene gasa. U zadnjih godinu dana do 30 posto je smanjena ruska cijena prirodnog gasa, a građanima je cijena snižena tek 8 posto. Neko želi da kompletne dugove ”Birača” plate građani Sarajeva”, upozorio je Bećarević.

Gdje je nestalo 30 miliona KM 

On je podsjetio kako je ”Sarajevogas” i tokom njegovog mandata imao velika dugovanja.

”Ali ne možete očekivati ništa bolje u ovako teškoj socijalnoj situaciji i sa ovako velikim brojem nezaposlenih, gdje nema povećanja prosječne plate u FBiH. Na dan moje smjene u ”BH Gasu” je bilo 30 miliona KM (15,35 miliona eura)! Taj kompletan iznos novca je završio u ”Biraču” u Zvorniku. Zato smo u ovim problemima. Uprava nije poduzela ništa da se ova dugovanja naplate. Potraživanje je moguće naplatiti prijavom Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i krivičnom prijavom koja će razjasniti kako je dug nastao i zašto se kroz stečajni postupak u ”Biraču” neće moći naplatiti”, rekao je Bećarević.

Anadolija

Tagovi:
tačno.net
Autor 1.10.2013. u 10:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija