Građanski savez: Kavazović je govorom mržnje nanio nemjerljivu štetu interesima BiH

tačno.net
Autor/ica 25.5.2016. u 15:43

Građanski savez: Kavazović je govorom mržnje nanio nemjerljivu štetu interesima BiH

Predsjedništvo GS-a izrazilo je duboko žaljenje zbog jezika mržnje kojem je pribjegao Husein ef. Kavazović, obraćajući se državljanima BiH u dijaspori. Njegova izjava iznenađuje utoliko više što je Kavazović u svom dosadašnjem mandatu pokazao spremnost da bez kompromisa stane u odbranu zajedničkih bosanskohercegovačkih vrijednosti. Šteta koja je njegovom izjavom nanesena prije svega muslimanima vjernicima i međunarondom ugledu Bosne i Hercegovine je nemjerljiva.

Predsjedništvo GS-a je također izrazilo osudu izjave biskupa Franje Komarice u kojoj stradanje nevinih građana u Banjoj Luci tokom devedesetih poredi sa Bleiburgom. Takva izjava predstavlja tešku uvredu nevinim građanima Banje Luke koji su stradali samo zato što nisu bili Srbi. Stavljanje nevinih iz Jasenovca, Srebrenice ili Vukovara u istu ravan sa ustaškim i četničkim zločincima u Blajgurgu je napad na antifašističke vrijednosti i tekovine BiH.

GS želi ovim putem da izrazi i zgražanje zbog šutnje – osim nekolicine medija – nominalno multietničkih stranaka koje se u skladu sa svojim paktom o nenapadanju s vlašću pretvaraju da će ovi ispadi nestati sami od sebe.

Predsjedništvo GS je istaklo da ako i kada se dogodi da stranka koja je milione maraka iz budžeta potrošila na negiranje genocida pobijedi na izborima za načelnika i Skupštinu Srebrenice, to neće biti zbog izjave Huseina ef. Kavazovića i Islamske zajednice, nego zbog Bakira Izetbegovića i SDA koja je skoro dvije decenije suvereno upravljala tom opštinom.

tačno.net
Autor/ica 25.5.2016. u 15:43