Građanski savez: Ljubomorno čuvajmo sve ovlasti države i njenih institucija

tačno.net
Autor 24.6.2016. u 16:02

Građanski savez: Ljubomorno čuvajmo sve ovlasti države i njenih  institucija

Građanski savez traži ovim putem od vlasti da, u ovom ozbiljnom i slobodno možemo reći istorijskom trenutku, saopšti javnosti i građanima BiH koje su posljedice izlaska Velike Britanije iz članstva EU po naše integracijske procese.
Tako velika i značajna promjena se nije dogodila od 1989. godine. Cijenu uspostave novog međunarodnog poretka, početkom devedesetih godina prošlog vijeka, platila je upravo BiH i njeni građani, te stoga smatramo da vlast u ovom trenutku mora imati jasnu viziju našeg daljnjeg puta.

Mi, u Građanskom savezu, smatramo ovu odluku lošom odlukom po Bosnu i Hercegovinu i smatramo da moramo biti vrlo oprezni i spremni na posljedice kad je u pitanju status Bosne i Hercegovine i njene aktivnosti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Smatramo da poslije ove odluke BiH nema pravo ultimativno i isključivo posmatrati Evropsku uniju kao jedini izvor napretka i jedino mjesto gdje demokratske i civilizacijske vrijednosti postoje. EU je rezultat napretka, a ne njegovo ishodište.

Građanski savez smatra da BiH ne treba više stavljati sve karte na evropske integracije, niti praviti kompromise sa isključivim nadležnostima države zarad ulaska u klub koji se očito počeo raspadati. Podsjećamo, upravo to je spremna da uradi SDA, odnosno Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić, dajući kantonima veto na pitanja iz domena vanjske politike u okviru tzv. mehanizma koordinacije.

Mi, u Građanskom savezu, smatramo da se u narednom periodu moraju ljubomorno čuvati sve ovlasti države i njene institucije, odnosno odlučno odbiti prenos ovlasti na niže nivoe vlasti ili smanjivanje državnih institucija u zamjenu za neizvjesnu mogućnost integracije u EU. Moramo biti mudri i oprezni i za razliku od prošlih vremena, donositi odluke isključivo u interesu građana Bosne i Hercegovine.

tačno.net
Autor 24.6.2016. u 16:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija