Građanski savez :Nema hrvatskog pitanja, postoji samo pitanje kriminala Dragana Čovića

tačno.net
Autor 9.3.2017. u 10:35

Građanski savez :Nema hrvatskog pitanja, postoji samo pitanje kriminala Dragana Čovića

Građanski savez (GS) traži od Tužilaštva BiH da se čim prije očituje o navodima Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje o zataškavanju milionskog kriminala u koji su uključeni najviši državni zvaničnici na čelu sa Draganom Čovićem.

GS ovim putem podsjeća javnost BiH da je Čaušević u višednevnom iskazu, koji je objavljen i koji Tužilaštvo BiH nikada nije demantovalo niti se od njega ogradilo, između ostalog naveo i da „ga je Dragan Čović po Mostaru vozao  u svom automobilu, te mu pokazivao halu koju je sudski vještak procijenio na 900.000 KM, tražeći od njega da je UIO kupi za 1,5 miliona KM“, da bi Uprava tu zgradu kasnije i kupila od Čovićevog prijatelja, koji je pak zgradu kupio od Sokola u vrijeme kada je direktor bio Dragan Čović.

Prema Čauševićevom iskazu, razgovorima o kupovini zgrade prisustvovali su Dragan Vrankić i Vjekoslav Bevanda. Imajući u vidu da je riječ o bivšem i aktuelnom ministru finansija države BiH, odnosno članu predsjedništva iz reda Hrvata, Tužilaštvo BiH ima obavezu da objavi javnosti zašto ove navode nije istražilo, kako tvrdi Čaušević ili zašto su odbačeni ako ih je istražilo.

Mi u GS-u smatramo da je nedopustiva šutnja državnog tužilaštva utoliko sramnija ako se ima u vidu uloga koju je ta institucija odigrala u ranijem „oslobađanju“ Dragana Čovića. Uvjereni smo da se građani BiH sjećaju kako je original ključnog dokaza protiv Čovića „nestao“ u transportu između državnog i kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Ne sumnjamo da će SDA i ovaj učiniti sve da onemogući da njihov strateški partner na sudu odgovara za ono za šta ga tereti dojučerašnji direktor jedne od najvažnijih državnih institucija u BiH.

Stoga, mi u GS-u smatramo da ne postoji nikakvo hrvatsko pitanje, ali da izvjesno postoji pitanje kriminalne organizacije čiji kraci sežu do samog vrha države BiH. I da je jedino pitanje za najavljeni sastanak delegacija SDA i HDZ pitanje hapšenja generalnog sekretara SDA Amira Zukića i pitanje kriminala predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

tačno.net
Autor 9.3.2017. u 10:35