Građanski savez pita Wigemarka: Prestaju li evropske i liberalne vrijednosti tamo gdje počinje muslimanska većina

tačno.net
Autor 21.2.2017. u 10:51

Građanski savez pita Wigemarka: Prestaju li evropske i liberalne vrijednosti  tamo gdje počinje muslimanska većina

Građanski savez (GS) smatra da je Lars Gunar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH jučer je još jedom pokazao ružno lice EU, ne ostavljajući sumnje u izjavama nakon sastanka sa Božom Petrovim, da evropsku politiku prema našoj zemlji definiše režim u Zagrebu.

Wigemarkove izjave kako su izmjene Izbornog zakona uslov za daljnji napredak prema članstvu u EU ne samo da su netačne, nego predstavljaju nastavak njegovog ponižavanja institucija BiH nakon sklapanja kafanskog dogovora između Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, te nastojanja da vrati u život Milorada Dodika nakon što je stavljen pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država tako što je javno bio protivnik uvođenja EU sankcija.

Ako je „reformska agenda“ postala „Čovićeva agenda“, Wigemark bi barem trebao biti u stanju da to i saopšti javnosti BiH. Kako stvari sada stoje, fokus na ekonomska pitanja je postao fokus na ekonomska pitanja sve dok Zagreb, neoustaški HDZ BiH i Dragan Čović drugačije ne kažu.

GS smatra da su izmjene Izbornog zakona moguće i prihvatljive kao izmjene sa ciljem provedbe presuda u slučajevima Sejdić i Finci, Pilav i Zornić koje je izrekao Evropski sud za ljudska prava. Ne postoji način i neprihvatljivo je da se tzv. hrvatsko pitanje podmetne u okviru provedbe tih presuda.

Mi u GS-u nikada nismo imali iluzije da evropske i liberalne vrijednosti prestaju tamo gdje počinje muslimanska većina u ovoj zemlji, ali ovo je prvi put poslije rata da evropski zvaničnici to pokazuju, otvoreno i bez rukavica. Wigemark vjerovatno nastavlja tamo gdje je stao Carl Bildt kada je u Dobanovcima kod Beograda držao sastanke sa Slobodanom Miloševićem i Ratkom Mladićem u julu 1995. godine na vrhuncu genocida u Srebrenici.

BiH nije zemlja koja je tada bila, niti je u međuvremenu postala hrvatska ili evropska kolonija, premda barem zvanični Zagreb upinje svim snagama u tom pravcu. Wigemark je u BiH gost i treba da se ponaša onaki kako od nas očekuje da se ponašamo u njegovoj zemlji. Jer, slagao se on s tim ili ne, matematička većina građana u ovoj zemlji ima i građanska, a ne samo kolektivna prava, i neće prihvatiti da budu dio bilo kakve asocijacije u kojoj im se samo može garantovati da će biti građani trećeg reda. Čak ni SDA im to ne može isporučiti bez posljedica.

tačno.net
Autor 21.2.2017. u 10:51