Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine uručena značajna donacija

tačno.net
Autor 24.9.2020. u 20:03

Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine uručena značajna donacija

Ambasadorica Uebber – foto J.Agović/Njemčaka ambasada Sarajevo

Njemačka nastavlja svoju dugogodišnu saradnju sa Graničnom policijom Bosne i Hercegovine. 

U tu svrhu je njemačka ambasadorica u BiH, Margret Uebber, danas predala ministru sigurnosti BiH, Selmi Cikotiću i direktoru Granične policije BiH, Zoranu Galiću opremu u vrijednosti od 850.000 € . 

To potcrtava blisku i uspješnu saradnju između njemačke Savezne policije i Granične policije BiH. 

Kod ove opreme se radi o deset transportnih vozila, jednom uređaju za provjeru dokumenata, 1000 baterijskih lampi kao i dva detektora i deset endoskopa za kontrolu vozila. Ova oprema služi za operativni rad granične policije. 

Ambasadorica Uebber je istakla da je njemačka Savezna policija već godinama pouzdan partner Graničnoj policiji BiH i da će se taj angažman i dalje unapređivati. Istovremeno se nada da će se politički akteri u Bosni i Hercegovini što je prije moguće okupiti kako bi odlučno odgovorili na trenutno najvažnija migrantsko-politička pitanja. Za Međunarodnu zajednicu Bosna i Hercegovina i dalje predstavlja važnog partnera za saradnju u savladavanju ilegalne migracije. 

Od 2000. godine Savezna Republika Njemačka pruža pomoć u vidu usavršavanja i opreme za Graničnu policiju BIH; samo u protekle tri godine stavljeno je oko 3,7 miliona € na raspolaganje.

tačno.net
Autor 24.9.2020. u 20:03