Grom iz vedra neba: Volkswagen se povlači iz Vogošće?

tačno.net
Autor 9.7.2014. u 09:53

Grom iz vedra neba: Volkswagen se povlači iz Vogošće?

Čelni ljudi VW-a iz Njemačke povukli su sa direktorske funkcije svoje tvornice u Vogošći Jana Masaka, što se u sindikatu ove tvornice tumači kao prvi korak ka najavljenom reduciranju proizvodnje i postepenom zatvaranju pogona, javlja Slobodna Bosna

U vogošćanskom pogonu njemački VW je većinski vlasnik s 58 posto vlasničkog udjela, dok sarajevski partner VW-a, holding Prevent, u ovom pogonu kontrolira 42 posto dionica.

Čelnici Preventa protive se reduciranju proizvodnje, a pogotovo zatvaranju pogona, jer smatraju da ovaj proizvodni pogon s oko 400 uposlenih radnika ima poslovnu perspektivu pod uvjetom da se tehnološki modernizira i da se djelimično promijeni proizvodni program.

S druge strane, kruže glasine da se iza povlačenja direktora Jana Masaka kriju drugi razlozi, posve privatne naravi. Navodno je Masak došao u sukob s nekoliko lokalnih radnika i da je nakon toga tražio premještaj na drugo radno mjesto.

Holding Prevent vodeći je privatni poslodavac u BiH, s oko 5.000 zapolsenih radnika u svojim pogonima u Visokom, Zenici, Goraždu, Jelahu, Travniku, Srebrenici i Sarajevu.

Osim što je vodeći poslodavac, Prevent grupacija spada i u red najvećih izvoznika u BiH, pri čemu pogon u Vogošći u ukupnom izvboru Preventa sudjeluje s oko 5 posto.

Radiosarajevo

Tagovi:
tačno.net
Autor 9.7.2014. u 09:53