Hag: Danas izricanje presude Stanišiću i Simatoviću

tačno.net
Autor 30.6.2021. u 09:23

Hag: Danas izricanje presude Stanišiću i Simatoviću

foto: MKSJ

Ponovljeno suđenje bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije posljednji je proces pred haškim sudom, u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji radi na predmetima koji su preostali od Haškog tribunala, u srijedu će izreći prvostepenu presudu bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

To će biti druga prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću, koja se izriče nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, bila ukinuta po žalbi tužioca.

Presudu, čije je izricanje zakazano za 15:00 sati, donijet će sudije Burton Hall, Joseph E. Chiondo Masanche i Seon Ki Park.

Prenos za javnost će biti emitiran putem stranice Mehanizma s kašnjenjem od 30 minuta.

Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), terete se da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Posljednji proces pred sudom u Hagu

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću posljednji je proces pred haškim sudom, u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića, uključujući prvo i ponovljeno suđenje, traje već 18 godina.

To je najduži postupak u historiji suda u Hagu, budući da su Stanišić i Simatović optuženi i uhapšeni u proljeće 2003. godine.

Proces neće biti okončan ni kada 30. juna bude izrečena presuda, zato što i optužba i odbrana imaju pravo žalbe.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 30.6.2021. u 09:23