«HAMLET» ĆE IPAK IMATI JOŠ JEDNU IZVEDBU U 15 SATI 15. JUNA U SARAJEVU

tačno.net
Autor 10.6.2014. u 11:54

«HAMLET» ĆE IPAK IMATI JOŠ JEDNU IZVEDBU U 15 SATI  15. JUNA U SARAJEVU

Uslijed činjenice da su karte za najavljeno historijsko gostovanje Shakespeare’s Globe Theatre sa predstavom “Hamlet“ 15. juna u 20 sati skoro preko noći rasprodane, partneri u ovom projektu British Council u Bosni i Hercegovini, Internacionalni teatarski festival MESS i Narodno pozorište Sarajevo dogovorili su još jednu izvedbu, ranije istog dana, 15. juna u nedjelju u 15 sati. Svi koji su rezervisali ulaznice za izvedbu od 20 sati dužni su do 11. juna svoje ulaznice preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta.

«Ovako veliko interesovanje za vrhunsku teatarsku umjetnost nam daje nadu da budućnost teatra u našoj zemlji postoji dokle god postoji i ovakva publika!», istakao je ovom prilikom Dino Mustafić, direktor Festivala MESS izrazivši veliko zadovoljstvo što je MESS kao teatarska institucija dio ove svjetske teatarske priče.

Turneja pod imenom Globe to Globe sa “Hamletom“ u režiji umjetničkog direktora Shakespeare’s Globe Theatrea, Dominica Dromgoolea, predstavlja jedinstven pozorišni događaj, a sa ovim projektom Shakespeare’s Globe Theatre će posjetiti gotovo sve države svijeta uključujući i Bosnu i Hercegovinu u okviru dvogodišnje svjetske turneje povodom 450. godišnjice rođenja Williama Shakespeara.

«British Council se raduje i našim gostima iz Britanije, ali i zbog još jedne prilike da ovakvu predstavu vidi što više ljubitelja teatra u Sarajevu, među kojima će biti i puno mladih ljudi i iz drugih gradova», istakla je Larisa Halilović, direktorica British Councila. Naime, zahvaljujući British Councilu cijeli autobus djece i mladih iz Žepča iz škola koje su pogođene poplavama će imati priliku gledati “Hamleta”.  U proteklom periodu bili su angažirani kao volonteri u zbrinjavanju izbjeglica a većina ih je iz Topčić i Željeznog polja. Prije nekoliko dana, tokom turneje, kompletan ansambl se fotografirao sa natpisima kojima su pružili podršku stanovništvu pogođenom poplavama u cijelom regionu, a i sam prihod od prodaje ulaznica će ići u humanitarne svrhe.

Engleski „Hamlet“ otkriva nam savremenu, svježu verziju Shakespearove klasične tragedije u kojoj se isprepliću politika, nasilje i filozofska promišljanja uz prigušeni humor. U konačnici ovo je kolosalna predstava koja slavi engleski jezik i Shakespearovu genijalnost, a samo 12 glumaca nastupa u više od dvadeset uloga u žustroj izvedbi koja traje dva sata i četrdeset minuta.

Ulaznice za ovu predstavu po cijeni od 10KM, 15KM i 20KM se mogu nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo. Informacija i rezervacije putem telefona +387 33 221 682.

Tagovi:
tačno.net
Autor 10.6.2014. u 11:54