Hapšenja osumnjičenih militanata širom Republike Srpske

tačno.net
Autor 6.5.2015. u 14:22

Hapšenja osumnjičenih militanata širom Republike Srpske

Foto: rts.rs

Na širem području Republike Srpske od srijede ujutro se provodi intenzivna policijska akcija u kojoj se privode lica, nedavno stigla u BiH, zbog sumnje da su potencijalna bezbjednosna opasnost.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ranije je potvrdio da postoje operativni podaci koji najavljuju nove terorističke aktivnosti u ovoj zemlji.

U okviru policijske akcije kodnog naziva Ruben u Republici Srpskoj je, kako saznajemo, uhapšeno više osoba koje, navodno, predstavljaju potencijalnu bezbjednosnu prijetnju.

Akcija se provodi na osnovu informacija da se na 32 lokacije u Republici Srpskoj nalaze naoružana lica koja su u vezi sa islamskim radikalnim pokretima, da su neka od njih bila ili se pripremaju za odlazak u Siriju, te da vrbuju građane za odlazak na strana ratišta.

Tokom pretresa tih lokacija oduzete su znatne količine oružja, municije, pancira i propagnadnog materijala koji služi za vrbovanje građana BiH za odlazak na strana ratišta.

Portparol MUP-a Republike Srpske Milan Salamandija nije iznio nikakve detalje, samo je najavio da će više informacija biti saopšteno u popodnevnim časovima.

„Ono što trenutno možemo saopštiti jeste da su u toku aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova na širem području Republike Srpske, a o određenim konkretnim rezultatima informisaćemo vas u toku dana“, naveo je Salamandija.

Akciju, pod nadzorom Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, provode pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma u saradnji sa pripadnicima Specijalne jedinice Policije Republike Srpske i Jedinice za podršku Kriminalističke policije.

Akcija je uslijedila devet dana nakon terorističkog napada Nerdina Ibrića na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić, a ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Neposredno nakon terorističkog napada uhapšeni su i Kasim Mehidić i Avdulah Hasanović, koji su poslije kriminalističke obrade predati Tužilaštvu BiH.

Milorad Milojević; RSE

tačno.net
Autor 6.5.2015. u 14:22