Hapšenja u Sarajevu, zaplijenjena veća količina oružja

tačno.net
Autor 15.12.2016. u 10:39

Hapšenja u Sarajevu, zaplijenjena veća količina oružja

Postupajući po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA na području Sarajeva uhapsili su dvojicu osumnjičenih, a zaplijenjena je veća količina eksploziva namijenjenog izvršenju kaznenih djela.

Također, izvršeni su pretresi objekata koje koriste osumnjičeni, te je pronađena veća količina eksploziva (oko 10 kilograma), namijenjenog za prodaju na ilegalnom tržištu, radi izvršenja kaznenih djela. Pronađeno je i veća količina opasne materije žive, 4 automatske puške, sporogoreći štapin za eksploziv, detonatorske kapisle i veća količina streljiva.

U pretresima je pronađena i veća količina opojnih droga (9,5 kg opojne droge marihuana, 3 kg opojne droge „Spid“ i 300 g opojne droge herion).

Ovom akcijom kao i zaplijenom eksploziva i eksplozivnih materija, zasigurno je spriječeno izvršenje većeg broja kaznenih djela.

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela organizovanog kriminala u vezi sa kaznenim djelima neovlaštenog prometa oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene, kao i kaznenim djelima neovlaštenog prometa opojnih droga.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su kao dio organizovane kriminalne skupine, od 2014. godine do danas, sudjelovali u izvršenju kaznenih djela, vezanih za međunarodno krijumčarenje i prodaju oružja i eksploziva, kao i opojnih droga.

Navedena zapljena predstavlja jednu od najvećih zapljena eksploziva, opasnih materija i opojnih droga u BiH.

U okviru ove istrage, prije nekoliko mjeseci, također je zaplijenjena određena količina opojnih droga, kao i oružja i streljiva.

Uhapšene osobe će biti predate postupajućem tužitelju koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima sukladno zakonu.

Istraga se intenzivno nastavlja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

N1

tačno.net
Autor 15.12.2016. u 10:39