Haverić: Zavadili fakultete da bi vladali Univerzitetom

tačno.net
Autor 11.9.2014. u 12:54

Haverić: Zavadili fakultete da bi vladali Univerzitetom

Naša stranka daje punu podršku zahtjevima Sindikata Univerziteta u Sarajevu, shvatajući štrajk koji je u toku kao upozorenje ne samo Vladi KS, već i Senatu Univerziteta, budući da odgovornost za dugogodišnju krizu ne snosi samo jedna strana.

“Zamjeramo Vladi što nije pristala na formiranje tripartitnog pregovaračkog tima (Sindikat – Senat – Vlada), čime je zakočila pregovarački proces. Ali nam je, isto tako, žao što javnost nema potpunu sliku, naime da Univerzitet nije homogena cjelina s jedinstvenim interesom, i da postoje članice s vlastitim prihodima, kojima ovakav sistem odgovara; upravo one, svojim utjecajem u Senatu, blokiraju integraciju Univerziteta i prelazak na trezorsko finansiranje, što je bio jedan od uslova Vlade da se pristupi sistemskom rješavanju problema”, rekao je Tarik Haverić, član Regionalnog odbora Naše stranke i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

”S druge strane, osim te vertikalne podvojenosti postoji i horizontalna, između velikog broja uposlenika na svakom fakultetu koji jedva sastavljaju kraj s krajem i uskog kruga privilegiranih predavača, na čelu s dekanima, koji na nekim od fakulteta primaju silne novce. Podržavajući zahtjeve Sindikata, mi prije svega imamo u vidu najveće žrtve ovakvog sistema – studente, ali i potplaćene asistente i saradnike koji, s platom od 1000 KM, da bi sačuvali posao imperativno moraju završiti postdiplomski ili doktorski studij koji košta i do 20 hiljada KM”, rekao je Haverić.

tačno.net
Autor 11.9.2014. u 12:54