Reuf Bajrović:HDZ je posljednje utočište ustaštva u BiH

tačno.net
Autor 27.1.2017. u 13:58

Reuf Bajrović:HDZ je posljednje utočište ustaštva u BiH

Građanski savez (GS) danas, na godišnjicu Holokausta, u kojem je ustaški režim NDH skoro u potpunosti uništio zajednicu bosanskohercegovačkih Jevreja, te izvršio genocidne zločine protiv srpskog stanovništva u BiH, želi podsjetiti da je nacističko i ustaško nasljeđe u našoj zemlji još uvijek živo i žilavo.

To nasljeđe se vidi u odlukama različitih nivoa vlasti i različitih stranaka da komemorira i obilježi sjećanje na ustaške zločince i njihove saradnike dajući imena ulicama i školama po Mili Budaku, Juri Francetiću, Mustafi Busuladžiću.

GS želi ovim putem još jednom pozvati SDA u kantonalnoj skupštini u Sarajevu da školi u naselju Dobroševići koju je dala po Mustafi Busuladžiću vrati staro ime ili joj da ime po nekome ko simbolizira zajednički život i zajedničke vrijednosti građana i naroda Bosne i Hercegovine.

HDZ BiH pozivamo da se javno odrekne ustaškog nasljeđa i prestane voditi politiku aktivnog negiranja Holokausta i drugih zločina Nezavisne države Hrvatske. Nažalost, dijelovi zemlje u kojima HDZ dominantno ima vlast i danas su utočište brojnim organizacijama i udruženjima koja slave ustaše, NDH i njihove zločine.

Tako su danas u Ljubuškom, Posušju, Grudama, Širokom Brijegu i Mostaru registrovane kao legitimna udruženja građana otvoreno fašističke organizacije Udruga hrvatske domovinske vojske 1941-1945, Udruga bivših vojnika regularne Hrvatske vojske u Drugom svjetskom ratu, te Društvo bivših vojnika regularne Hrvatske vojske.

Mi u GS-u smatramo da je HDZ posljednje utočište ustaške ideologije u Bosni i Hercegovini i da politika negiranja Holokausta koju vodi ta stranka predstavlja hipoteku za sve građane naše zemlje. U trenutku kada se mračne desničarske i ekstremističke ideologije ponovo dižu na zadnje noge, mi u Bosni i Hercegovini ne smijemo dopustiti da naša zemlja postane utočište za njih. Pa makar, riječima Dragana Čovića, i kao dio evropskog puta i kao uslov za ulazak u Evropsku uniju.

tačno.net
Autor 27.1.2017. u 13:58