HDZ, SDA i SNSD, nemojte nas samo Vi braniti, boga Vam!

tačno.net
Autor 30.1.2017. u 14:46

HDZ, SDA i SNSD, nemojte nas samo Vi braniti, boga Vam!

Prijedlog novog administrativnog ustrojstva BiH ne može biti rezultat političkih ucjena jedne političke partije – HDZ BiH koja je prouzrokovana željom da se toj partiji omogući politički monopol da bira hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Novo administrativno ustrojstvo BiH mora svoj pravni osnov naći u Ustavu BiH odnosno kroz propisanu parlamentarnu proceduru jasno utvrđenih ustavnih reformi koje će biti plod kompromisa svih građana BiH, a ne samo dvije ili tri političke stranke.

SDU BiH je predlagao i uvijek bio na stanovištu da je regionalno ustrojstvo BiH, bazirano na ekonomskim karakteristima, a ne zaokruživanju nacionalnih teritorija, jedino moguće rješenje za BiH.

Pored toga, dalja decentralizacija vlasti i političke moći, zatim ostanak institucija međunarodne zajednice u BiH, odnosno OHR-a sve do pune implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma i donošenja novog bh. Ustava, morao bi biti prioritet ustavnih reformi o kojima se priča u Briselu.

Evropski zastupnici iz Hrvatske bi morali biti svjesni da federalizacija u bilo kojem kontekstu u BiH nije uopšte rješenje, već samo produbljivanje problema i davanje jačih argumenata nacionalističkim političkim elitama da utvrde svoje duboko iskopane rovove nacionalne segregacije i podjela u BiH.

Sa druge strane, političke stranke koje za sebe tvrde da predstavljaju narode, jednostavno nemaju na to nikakvo pravo. One jesu osvojile najveći broj glasova, ali im to ne daje za pravo da se predstavljaju kao eksluzivni predstavnici etničkih korpusa u BiH. Posebno se to odnosi na SDA koja ne može da kontroliše kadrove u vlastitim redovima, a ne kamoli da obezbjedi jedinstven pogled cijelog bošnjačkog političkog establišmenta na ova vrlo važna pitanja za BiH.

Bošnjačka politika općenito nema nikavog odgovora na agresivne tonove koji dolaze iz Beograda i Zagreba u vezi novih podjela i ostvarivanja velikodržavnih projekata. Sve što SDA radi je da po inerciji odgovara na političku inicijativu koju već duže vrijeme u BiH drži Dragan Čović predsjednik HDZ BiH koji ima samo jedan cilj – svoj vlastiti privatni enititet u kojem neće odgovarati za insititucionalni kriminal za koji se sumnjiči. Isti cilj ima i Milorad Dodik. Očigledno je da vlast u BiH sačinjavaju one političke elite koje će rađe krenuti u konflikt i podjelu zemlje, nego u uvođenje pravne države, jer će uvođenjem pravne države pola njih koji su sada na vlasti biti krivično procesuirani.

Stoga, Bosni i Heercegovini treba bosanskohercegovačka politika, politika koja će svim građanima BiH omogućiti da niti na jednom dijelu teritorije ne budu marginalizirani i šikanirani radi svog imena i prezimena. Zato ponovo pozivamo sve patriotske snage bez obzira na vjeru i naciju da izađu iz sjene i da se javno uključe u kreiranje budućnosti BiH. U suprotnom, ta budućnost može biti slična našoj bliskoj prošlosti.

Tagovi:
tačno.net
Autor 30.1.2017. u 14:46