”Helverova noć” u Kamernom teatru 55

tačno.net
Autor 30.1.2017. u 09:37

”Helverova noć” u Kamernom teatru 55

U ponedjeljak i utorak, 30. i 31. januara, u 20:00 sati, na sceni Kamernog teatra 55, će biti izvedena predstava pod nazivom ”HELVEROVA NOĆ”. 

Dovoljno je reći, Mirjana Karanović i Ermin Bravo!

Drama “Helverova noć” koju je prema tekstu poljskog pisca Jaroslawa Swierszcza, poznatijeg pod pseudonimom Ingmar Vilkvist, režirao Dino Mustafić, na sceni Kamernog teatra 55 bit će izvedena 30. i 31. januara, kada obilježava trinaest godina od kada je prvi put izvedena na matičnoj sceni.

Predstava koja je premijerno izvedena 2004. godine doživjela je brojna izvođenja kako u matičnoj kući, tako i na mnogim drugim scenama u BiH, regiji i u svijetu, te predstavljala našu zemlju na internacionalnim festivalima na kojma je osvojila toliki broj nagrada da je dobila epitet internacionalno najnagrađivanije predstave bh. teatara. Devedesetminutnu izvedbu u teatrima publika prati bez glasa, a nakon završetka predstave glumce sa scene ispraća ovacijama.

Radnja se odvija tridesetih godina prošlog vijeka u Njemačkoj, u vrijeme fašizma. Riječ je o univerzalnoj temi koja se ne odnosi samo na fašizam, nego na totalitarizam uopšte, a predstava na vrlo iskren, intiman i potresan način govori o svim egzistencijalnim i esencijalnim tjeskobama.

Ukoliko do sada niste pogledali ovu kultnu predstavu, predlažemo vam da ne propustite ovaj teatarski komad!

tačno.net
Autor 30.1.2017. u 09:37