Heroj dana je Damir Mašić: Parlamenta FBiH usvojio rezoluciju o osudi inicijative za federalizaciju države

tačno.net
Autor 21.3.2017. u 15:43

Heroj dana je Damir Mašić: Parlamenta FBiH  usvojio  rezoluciju o osudi inicijative za federalizaciju države

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je dvotrećinskom većinom Rezoluciju o osudi inicijativa za federalizaciju države i entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija čiji je predlagač zastupnik SDP BiH Damir Mašić.

Mašić je u uvodnom obraćanju kazao da je BiH potrebna decentralizacija i regionalizacija, a nipošto i ni po koju cijenu etnička federalizacija. Kako kaže, narodi BiH nisu nosioci njenog suvereniteta. BiH nije nastala kao odluka tri naroda već je historijski država svih njenih građana i svaki građanin je nosilac državnog suvereniteta.

“Etnička prava ne mogu biti iznad prava svakog građanina da bude slobodan i jednak u cijeloj državi. Dakle, narodi u BiH ne mogu biti izborne jedinice. Na izborima ne možemo imati plave, zelene, crvene, i valjda bijele kutije u koje će svako u zavisnosti od etničke pripadnosti ubacivati svoje glasove”, kazao je Mašić.

Istakao je da Rezoluciji nije cilj da odgovara na bilo čije nedosanjane snove, želje i aspiracije, a pogotovo ne HNS-a, kojeg smatraju i tretiraju kao i bilo koju drugu nevladinu organizaciju u BiH.

“To što HDZ čitav jedan narod želi privatizirati kroz tzv. HNS i uvesti ekskluzivno pravo predstavljanja naroda kroz jedan politički subjekt, je već njihov problem. Federalizam kako ga pojedinci zagovaraju je put u nestanak BiH i oni u EU koji to ne vide ili ne žele da vide očito nisu prijatelji BiH i ne mogu se posmatrati kao dobronamjerni prema našoj zemlji. Federalizam koji samo i isključivo etnički kriterij uzima kao osnov za teritorijalni i administrativni ustroj je samo lijep naziv za politički šovinizam koji kod mnogih može preći i prelazi u otvoreni fašizam”, kazao je Mašić.

Dodao je da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu faktički proglasio ovaj etnički model podjela kao suprotan svim temeljnim evropskim vrijednostima te da su presude u slučajevima Sejdić i Finci, Pilav i Zornić srušili naopaki konstrukt diskriminacije naroda po osnovu teritorije na kojoj žive.

“U BiH su svi diskriminisani, a ne zasebno ili ponaosob bilo koji od konstitutivnih naroda. U BiH su diskriminisani svi gradjani koji žive u područjima gdje su matematska manjina. Dakle jedini ispravan put jeste provedba ovih presuda i izmjena Ustava u skladu sa onim što su rekle ove presude. To nije stvar volje bilo koga, to je obaveza svih. Nažalost ova priča o federalizaciji je zapravo pravljenje još veće diskriminacije nego što je sada imamo”, rekao je Mašić.

Ističe da je potrebno stvari nazivati pravim imenom i jednom za sva vremena poraziti snage koje zagovaraju podjele, nacionalnu isključivost i koji u suštini žele etnički čiste prostore na kojim će samo jedan narod imati sve, a svi ostali ili će se asimilirati ili iseliti.

“Ono što se pokušava podvaliti kao federalizam u ovom momentu jeste put u podjelu BiH na tri dijela. Zato i jesam ponudio jedan ovakav dokument – Rezoluciju u Parlamentu kako bi u startu najviši zakonodavni organ u FBiH kao vrhovno predstavničko tijelo svih građana u FBiH jasno reklo da takvoj politici nema mjesta. U situaciji u kojoj se nalazimo i kao država i društvo danas smatram da niko nema luksuz da se ogluši o sve prisutnije zlonamjerno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, kako od strane naših najbližih susjeda tako i iz vana generalno”, rekao je Mašić.

Ovakva inicijativa uslijedila je kao odgovor na sve češće lobiranje zastupnika iz HDZ-a BiH i hrvatskih evroparlamentaraca za federalizaciju naše zemlje.

Rezolucija usvojena sa 70 glasova za dok niti jedan zastupnik nije bio suzdržan ili protiv s tim što su sjednicu prije glasanja napustili parlamentarci iz reda HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

tačno.net
Autor 21.3.2017. u 15:43