Hill: BiH trebaju reforme da bi ušla u 21. stoljeće

tačno.net
Autor 2.3.2014. u 12:10

Hill: BiH trebaju reforme da bi ušla u 21. stoljeće

Sjedinjene Američke Države posvećene su Bosni i Hercegovini koja je sastavljena od dva entiteta i Distrikta Brčko, multietničkoj državi, kazao je danas otpravnik poslova ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Nicholas M. Hill.

Hill je danas gostovao kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “Američki angažman u BiH”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da li je tačno da SAD i Njemačka rade na “Daytonu-2”, Hill je kazao da nema sumnje da SAD sada više radi sa evropskim partnerima.

“Ne bih mogao govoriti o tome šta se do sada desilo, sve je to u ranoj fazi. I dalje smo posvećeni onome čemu smo posvećeni već niz godina, a to je da ova zemlja ide putem euroatlanstkih integracija”, pojasnio je Hill.

Dodao je da je taj put za SAD veoma važan, jer se radi o putu reformi.

“Mi smatramo da ovaj proces u suštini znači da BiH mora poduzeti neophodne reforme da bi ušla u 21. stoljeće”, poručio je.

Prema njegovim riječima, niko u Američkoj ambasadi nije identificirao kao mogući način da se ide dalje, ukidanje entiteta ili kantona.

“S druge strane, mi smo vrlo praktični ljudi i ono što nas interesuje jeste da napravimo institucije u ovoj zemlji koje će odgovarati i odgovornije se ponašati prema potrebama i zahtjevima građana”, pojasnio je Hill.

Odgovarajući na pitanje o posljednjim dešavanjima i krizi u Ukrajini, Hill je kazao da SAD jako brine situacija u Ukrajini.

“O tom pitanju je Bijela kuća jučer objavila saopćenje. Nadam se da će naši partneri saveznici objaviti slična saopćenja, uključujući BiH. U ovom trenutku je to sve što su reći o tom pitanju”, zaključio je Hill.

klix.ba

tačno.net
Autor 2.3.2014. u 12:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija