Hrvatska u EU ‘Hrvatska postaje produžena ruka Bruxellesa u BiH’

tačno.net
Autor 1.7.2013. u 11:21

Hrvatska u EU ‘Hrvatska postaje produžena ruka Bruxellesa u BiH’

Ulaskom u EU Hrvatska će ujedno postati njezina produžena ruka u BiH te će podupirati tu zemlju u provedbi reformi i u njezinu napretku ka europskim integracijama, izjavio je Staničić.

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska će ujedno postati njezina produžena ruka u Bosni i Hercegovini te će podupirati tu zemlju u provedbi reformi i u njezinu napretku ka europskim integracijama, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić na svečanosti na kojoj je hrvatska zastava u sjedištu delegacije EU postavljena na postolje na kojemu su istaknute zastave ostalih 27 zemalja-članica EU.

Hrvatska je zastava zauzela svoje mjesto između onih Francuske i Italije uz vojne počasti te intorniranje “Ode radosti” i “Lijepe naše”, a veleposlanik Staničić je kazao kako se i ovim činom kao i formalnim pridruživanjem Europskoj uniji Hrvatska zapravo vratila kući, gdje definitivno i pripada.

“Radujemo se novim izazovima i tome što će nam se pružiti mogućnost učinkovitije pomoći BiH”, kazao je hrvatski veleposlanik na svečanosti kojoj su nazočili veleposlanici i predstavnici diplomatskih misija ostalih zemalja-članica EU.

“Nema loših momenata i problema koji će nastupiti za BiH od danas pa nadalje”, kazao je novinarima Staničić. Komentirajući dvojbe oko trgovinskih odnosa on je pozvao BiH da kao i ostale zemlje CEFTA-e okonča trgovinske pregovore s EU dodajući kako nitko ne ucjenjuje BiH kada su u pitanju trgovinski odnosi.

Voditelj delegacije EU u BiH i posebni predstavnik Unije u toj zemlji Peter Sorensen kazao je kako se pregovori s BiH nastavljaju te kako je uvjeren da će se uskoro pronaći odgovarajuća rješenja koja će osigurati nesmetani nastavak trgovanja.

BiH u ovom trenutku još uvijek inzistira na zaštiti domaće proizvodnje odnosno na carinskim pristojbama za neke prehrambene proizvode koji se uvoze iz EU, pa tako i iz Hrvatske, dok Bruxelles očekuje da trgovinski režim bude potpuno liberaliziran.

Sorensen je kazao kako je važno što su granični prijelazi između BiH i Hrvatske pripremljeni za 1. srpnja iako i na tome valja dodatno raditi.

Vlasti u BiH pozvao je da sada poduzmu dodatne napore kako bi što prije stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA), a temeljni preduvjet ostaje provedba presude Europskog suda za ljudska prava kojom je BiH dobila obvezu ukloniti diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina iz ustava i izbornog procesa.

“To znači provedbu presude ‘Sejdić-Finci’ i to odmah”, kazao je Sorensen ističući kako je krajnje vrijeme da se u BiH poduzmu neki koraci naprijed.

Sorensen je istaknuo kako primjer Hrvatske najbolje pokazuje izvjesnost europske perspektive kada se dosegnu postavljeni standardi.

Poslovni.hr/Hina

(Photo by Vlada Republike Hrvatske)

tačno.net
Autor 1.7.2013. u 11:21

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija