I nakon više od 20 godina ostaje pitanje ”GDJE JE?“

tačno.net
Autor 30.8.2016. u 13:05

I nakon više od 20 godina ostaje pitanje ”GDJE JE?“

Svakog 30. avgusta žrtve i preživjeli genocida i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini se sa bolom sjećaju zadnji put kada su vidjeli svoje najmilije prije nego što su odvedeni u nepoznatom smjeru i  kojima se od tad gubi svaki trag. Proces traženja  nestalih osoba je započet odmah nakon završetka rata jer su  porodice zahtijevale da saznaju sudbinu svojih voljenih. Nakon izvjesnog vremena bez ikakve povratne informacije, porodice su aktivno krenule za traženjem nestalih. U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini je nestalo oko 35,000 osoba. 21 godinu nakon rata, traga se za više od 7.000 nestalih osoba.

U nadi da će se svi nestali pronaći, Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa su dugi niz godina direktno učestvovali u traganju za masovnim grobnicama i pronalasku nestalih. Svake godine, zajedno sa partnerima, trudimo se da skrenemo pažnju da ne smijemo prestati za traženjem nestalih osoba, te da institucije za nestale osobe treba podržati. Isto tako ističemo da je svaka nestala osoba zaslužila da se pronađe kako bi našla svoj konačni smiraj, te kako bi se došlo do istine i pravde.

Svaki korak ka pronalaženju nestalih je važan i treba da bude zajednički odražen bez politizovanja ili skretanja pažnje sa činjenica. Današnji dan obilježavamo za sve nestale osobe i neprikladno je da se obilježavanje na Ozrenu odvaja od ostalih obilježavanja. Majke Srebrenice i Bosne i Hercegovine uvijek naglašavaju da se ne smije dozvoliti da žrtva postane politički alat, te da potraga za nestalim mora prvenstveno biti iskrena sa ciljem mira u Bosni i Hercegovini.

Trgove Sarajeva, Mostara i Banje Luke danas su nadvili tamni oblaci. Nisu to oblaci koji sa sobom nose oluju i kišu. Oni su simbol gorkog tereta sa kojim liježu i bude se porodice 6,874 nestale osobe u Bosni i Hercegovini. Tamni oblaci su bili označeni pitanjem „Gdje je?“, u kojem je sažet sav teret neizvjesnosti i bola porodica nestalih. Njihovi problemi, nažalost, često ostaju zanemareni i zaboravljeni.

dn

Simbolične oblake, napravljene od 6,874 tamnih balona, koliko je prema evidenciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) osoba za kojima se u BiH još uvijek traga, nosilo je pedeset volontera Društva Crvenog krst/križa BiH. Na ovaj način obilježen je 30. avgust, Međunarodni dan nestalih. Noseći tamne balone, građani su imali priliku da iskažu svoju solidarnost sa porodicama nestalih, simbolično preuzimajući dio njihovog tereta.

 unnamed (11

“Po međunarodnom i domaćem pravu, porodice imaju pravo da saznaju šta se desilo njihovim nestalim članovima i gdje se oni nalaze, a države imaju obavezu da ih podrže i pruže im odgovore. Nažalost, proces traženja nestalih osoba je značajno usporen u zadnjih nekoliko godina. Pozivamo sve nadležne institucije da pojačaju svoje napore, kako bi ispunile preuzete obaveze“, istakao je Željko Filipović, šef delegacije MKCK u Sarajevu.

 mn1

On je ohrabrio i sve one, koji posjeduju bilo kakvu informaciju, a koja može pomoći u rasvjetljavanju sudbine nestalih da se jave i time pomognu porodicama da u dostojanstvu žale za svojim nestalim. Jedna od najvećih prepreka pronalaženju nestalih osoba je naime nedostatak vjerodostojnih podataka o lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica.

 mn9

MKCK je od samog početka uključen proces traženja nestalih osoba. Skupa sa kolegama iz Društva Crvenog krsta/križa BiH, u dnevnom je kontaktu sa predstavnicima udruženja porodica i podržava njihove aktivnosti, posebno projekte vezane za psihosocijalnu podršku. Osim toga, MKCK pomaže vlastima da usvoje zakone, koji bi omogućili porodicama da ostvare svoja prava bez ikakve diskriminacije. Stručnjaci MKCK procesu traženja doprinose i kroz pretragu međunarodnih arhiva u svrhu prikupljanja novih informacija o potencijalnim grobnicama.

 mn5

Animirani video spot ”Gdje je?” prikazuje težak teret neizvjesnosti koji sa sobom nose porodice nestalih osoba, a vi ga  možete pogledati na https://youtu.be/QFj6PXqeuRQ.

“U nadi da će se svi nestali pronaći, Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa su dugi niz godina direktno učestvovali u traganju za masovnim grobnicama i pronalasku nestalih. Svake godine, zajedno sa partnerima, trudimo se da skrenemo pažnju da ne smijemo prestati za traženjem nestalih osoba, te da institucije za nestale osobe treba podržati. Isto tako ističemo da je svaka nestala osoba zaslužila da se pronađe kako bi našla svoj konačni smiraj, te kako bi se došlo do istine i pravde.

Svaki korak ka pronalazenju nestalih je važan i treba da bude zajednički odražen bez polititizovanja ili skretanja pažnje sa činjenica. Današnji dan obilježavamo za sve nestale osobe i neprikladno je da se obilježavanje na Ozrenu odvaja od ostalih obilježavanja. Majke Srebrenice i Bosne i Hercegovine uvijek naglašavaju da se ne smije dozvoliti da žrtva postane politički alat, te da potraga za nestalim mora prvenstveno biti iskrena sa ciljem mira u Bosni i Hercegovini”, stoji u saopštenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida  i Pokret Majke enklava Srebrneica i Žepa.

tačno.net
Autor 30.8.2016. u 13:05

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija