Institucije u BiH u 2014. troše 7 KM po sekundi više nego lani

tačno.net
Autor/ica 1.1.2014. u 15:47

Institucije u BiH u 2014. troše 7 KM po sekundi više nego lani

SARAJEVO – Institucije u BiH 2014. godinu počinju trošeći 7 maraka po sekundi više nego prethodne godine, pokazao je u ponoć resetovani brojač javnih finansija Fondacije CPI u ulici Ferhadija u Sarajevu.

Jedna sekunda poreske obveznike u novoj godini košta 292 KM, saopšteno je iz Fondacije CPI.

Za budžetsku potrošnju u 2014. godini predviđeno je 9,2 milijarde KM. To je blagi porast u odnosu na 2013. kada su budžeti BiH i entiteta, Brčko distrikta, deset kantona i svih opština u BiH zajedno iznosili 8,9 milijardi KM.

Povećanje troškova servisiranja spoljnog duga za 300 miliona KM dodatno je opterećenje u tekućoj godini.

Budući da vlasti u BiH ne pružaju cjelokupnu informaciju o ukupnom iznosu budžeta, ostavljajući prostor nenamjenskom i neracionalnom trošenju, CPI brojač i dalje će, 24 časa dnevno, pratiti potrošnju novca poreskih obveznika.

Osim brojača u Sarajevu, svim građanima u BiH na raspolaganju je onlajn brojač potrošnje na internet stranici www.cpi.ba, putem kojeg se mogu informisati o protoku novca kroz državne blagajne, i interaktivna veb stranica budzeti.ba, koja prikazuje kako se budžeti u BiH troše prema funkcionalnoj podjeli.

Kroz te prikaze građanima se pruža vizuelna informacija koliko se novca za koju namjenu troši, te koje su nadležnosti, a ujedno i odgovornosti vlasti za ispunjavanje njihovih potreba.

Srna

tačno.net
Autor/ica 1.1.2014. u 15:47