Inzko podnio UN-u izvještaj o BiH: Zemlja stagnira, popis jedina pozitivna stvar

tačno.net
Autor 8.11.2013. u 12:33

Visoki predstavnik je u izjveštaju izrazio zabrinutost činjenicom da izabrani zvaničnici i dalje pokazuju spremnost da otvoreno i direktno osporavaju osnovne postavke Mirovnog sporazuma, uključujući i teritorijalni integritet BiH

U skladu sa mandatom koji mu je povjeren Dejtonskim mirovnim sporazumom, visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je svoj redovni izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonu, 31. oktobra, u kojem je predočio stanje u vezi s provedbom mira u Bosni i Hercegovini u periodu od 20. aprila do 21. oktobra ove godine.

Inzko je obavijestio Ujedinjene nacije da se politička blokada u Bosni i Hercegovini nastavila i da je posljedica toga činjenica da zemlja nije išla ukorak sa susjednim državama niti je napravila prijeko potrebne promjene. Visoki  predstavnik u izvještaju je naglasio probleme u vezi s vladavinom prava u Bosni i Hercegovini, uključujući i neprimjerene političke napade na državne pravosudne institucije, te činjenicu da domaće vlasti u cijeloj zemlji ne provode oduke Ustavnog suda BiH.

Jedna od tih odluka odnosi se na izborni sistem u Mostaru, gdje građani još uvijek nemaju mogućnost da glasaju na lokalnim izborima, i to više od godinu dana nakon što su ti izbori održani u ostatku zemlje. Visoki predstavnik je pozvao stranke u Mostaru da surađuju kako bi pronašli kompromisno rješenje kojim bi se osigurala provedba odluke Ustavnog suda, pripremilo održavanje lokalnih izbora i omogućilo da grad nastavi da se razvija, u interesu svih njegovih građana, navodi se u saopćenju iz OHR-a.

Prema još jednoj neprovedenoj odluci Ustavnog suda BiH, potrebno je donijeti jednostavne amandmane na Izborni zakon u vezi s imenima naseljenih mjesta, ukoliko se želi da se naredne godine održe opći izbori, te je stoga usvajanje ovih amandmana krajnje hitno, upozorio je Inzko u svome izvještaju UN-u.

Visoki predstavnik također je izrazio zabrinutost činjenicom da izabrani zvaničnici i dalje pokazuju spremnost da otvoreno i direktno osporavaju osnovne postavke Mirovnog sporazuma, uključujući i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Te izjave su kontraproduktivne i doprinose političkoj nestabilnosti u zemlji.

Inzko je u izjveštaju napomenuo kako je pozitivno to što su vlasti BiH provele prilično zakašnjeli popis stanovništva i domaćinstava, koji će dati korisne podatke za ekonomsko i socijalno planiranje.

Visoki predstavnik će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a 12. novembra, kako bi osobno informirao Vijeće o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Tagovi:
tačno.net
Autor 8.11.2013. u 12:33