Protesti u Sarajevu i Zenici

tačno.net
Autor 30.11.2021. u 11:16

Protesti u Sarajevu i Zenici

foto: Meliha Kešmer (RSE) i Zenicablog

Danas su ispred Vlade Kantona Sarajevo održani protesti većeg broja radnika javnog sektora koji su nezadovoljni iznosom plata. U isto vrijeme su na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici održani protesti Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Na protestima u Sarajevu protestvovali su zdravstveni radnici, prosvjetari osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, državni službenici, policajci i komunalni radnici.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro je jučer, 29. novembra, ponovio zahtjeve sindikata, a to su:

  • Da kantonalna vlada, kako je rekao, poštuje zakone i kolektivne ugovore te da kontinuirano vodi dijalog,
  • Da se utvrdi osnovica od 400 KM,
  • Da se radnicima u komunalnoj privredi plata poveća za četiri posto,
  • Da se radnicima u zdravstvu poveća plata kroz usklađivanje koeficijenata i potpiše kolektivni ugovor,
  • Da se s dnevnog reda sutrašnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo izostavi nacrt budžeta za sljedeću godinu.

Sivro je također najavio da će doći do generalnog štrajka ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

Penzioneri koji su se okupili danas u Zenici na Trgu Alije Izetbegovića istakli su da neće izaći na izbore ukoliko ne bude povećanja penzija, dodavši da oni ujedno čine i najveće glasačko tijelo. Također su kazali da njihova penzija nije milostinja već stečeno pravo.

Emin Sijerčić, predsjednik UO Udruženja penzionera Zenica, kazao je za portal Klix.ba da u ranijih pet godina nije bilo povećanja penzija osim minimalnog prošle godine, a da je potrošačka korpa sve skuplja.

“Nama jednokratna pomoć koliko god dobro dođe, mi je ne želimo jer je parcijalno rješenje. Želimo povećanje kako bi se povećala osnovica za daljnja povećanja. Vlada je preuzela sva sredstva iz doprinosa, viška sredstava iz penzionog fonda i mi od toga nismo imali ništa. Zahtjevi su nam opravdani i ovo je stvaranje uslova za redovno povećanje penzija kao i u drugim zemljama u okruženju”, kazao je Sijerčić.

tačno.net
Autor 30.11.2021. u 11:16