Istraživanje: Kosovo peta evropska zemlja za koju građanima BiH trebaju vize

tačno.net
Autor 22.1.2014. u 16:39

Istraživanje: Kosovo peta evropska zemlja za koju građanima BiH trebaju vize

Prema istraživanju AA, evropske zemlje koje traže vizu za državljane BiH su Armenija, Bjelorusija, Irska, Velika Britanija i od danas i Kosovo

Nakon što je Vlada Kosova danas usvojila prijedlog odluke za uvođenje viza za državljane Bosne i Hercegovine, ta zemlja je postala peta u Evropi u koju državljani BiH ne mogu putovati bez viza, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema istraživanju AA, evropske zemlje koje traže vizu za državljane BiH su Armenija, Bjelorusija, Irska, Velika Britanija i od danas i Kosovo.

Naime, vlasti Armenije potražuju vizu od državljana BiH prilikom putovanja u tu zemlju. S druge strane, i državljanima Republike Armenije prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine potrebna je viza.

Isto tako, Bjelorusija je jedna od evropskih zemalja gdje je bh. građanima potrebna viza. Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Moskvi, Rusija. Također, državljanima Bjelorusije prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine potrebna je viza.

U Irskoj je također potrebna viza za državljane BiH. Za konzularnu pomoć nadležna je ambasada BiH u Londonu, a viza se može dobiti i u Ljubljani.

Međutim, državljani BiH mogu putovati u Irsku bez obaveze pribavljanja irske vize, ukoliko su u posjedu odgovarajućeg tipa vize Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, i najviše do 90 dana ili u okviru važenja izdate UK vize.

Također, bh. građanima je potrebna viza i prilikom putovanja u Veliku Britaniju. Ipak, državljani Velike Britanije izuzeti su od viznog režima prilikom ulaska, izlaska ili prelaska preko teritorije Bosne i Hercegovine do 90 dana.

Državljani BiH mogu bez viza putovati u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma: Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Island, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Holandija, Norveška, SR Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švicarska i to uz posjed biometrijskog pasoša.

tačno.net
Autor 22.1.2014. u 16:39