Izbori u očima građanke koja je na izborni dan bila posmatračica Koalicije ”Pod lupom”

tačno.net
Autor 6.10.2016. u 16:41

Izbori u očima građanke koja je na izborni dan bila posmatračica Koalicije ”Pod lupom”

Dva dana nakon izbora, dva dana nakon mnoštva izbornih nepravilnosti i ogromne doze neodgovornosti jednog dijela građana Bosne i Hercegovine, neodgovornog ponašanja jednog dijela izborne administracije, neodgovornosti jednog dijela službenih organa.

Kao posmatračica izbora u BiH u 2016. godini bila sam članica više od 3000 onih koji su se ispred Koalicije pod lupom, kao nestranački i nepristrani, posvetili ostvarivanju slobodnih i poštenih izbora.

Biračko mjesto koje sam promatrala nalazilo se u području općine Novo Sarajevo. Radi se o većem biračkom mjestu s 917 registrovanih birača koji na tom mjestu imaju pravo glasovanja. U petočlanom biračkom odboru tog biračkog mjesta najstarija osoba imala je tek 21 godinu (dva člana biračkog odbora imala su 19 godina). Svjedočila sam velikom neiskustvu, nepoznavanju izbornih pravila, te nesposobnosti da se pravovremeno prepozna i ispravno reagira na kritičnu situaciju. Najalarmantnija situacija dogodila se nakon zatvaranja biračkog mjesta, odnosno tijekom brojanja glasačkih listića za gradonačelnika/načelnika i općinsko vijeće. Zbog neslaganja ukupnog broja listića koji su izbrojani ujutro prije otvaranja biračkog mjesta i navečer nakon zatvaranja, birački odbor je nabavio novi obrazac brojnog stanja kako bi se ispravile pogreške u brojanju (pošto je broj listića primljenih za gradonačelnika/načelnika i općinsko vijeće već ujutro bio unesen u obrazac brojnog stanja u kojem nije dozvoljeno nikakvo prepravljanje unesenih brojeva). Ubrzo nakon uviđanja pogreške i savjetovanjem unutar biračkog odbora da se nabavi novi obrazac pojavila se strana osoba s novim obrascem. Obrazac brojnog stanja jedan je od najvažnijih službenih dokumenata. Navedena situacija ne dokazuje prevaru kojom se utjecalo na izbor gradonačelnika/načelnika, ali pokazuje lakoću kojom jedan dio biračkog odbora uspijeva dobiti novi službeni obrazac kako bi se ispravile pogreške.

Izlaznost na biračkom mjestu kojeg sam promatrala je 41%. Željela bih navedenu statistiku iznijeti s druge strane i reći da skoro čak 60% građana ovog biračkog mjesta nije izašlo na izbore. Većina onih koji su izašli su osobe srednje i starije dobi, mladih kojih u BiH ima oko 600.000 skoro nema na izlaznosti. S tim informacijama se pitam tko će izaći na izbore za narednih deset, dvadeset godina? Prema službenim informacijama CIK-a odziv birača na biračkim mjestima za izbore 2016. godine do 19:00 sati na području cijele BiH JE 53,88%. Skoro pola građana BiH nije izašlo na izbore. Uvjerena sam, tj. moje osobno mišljenje je da kada bi svi građani slobodno izašli na izbore da stanje u BiH ne bi bilo onakvo kakvo je bilo i ovakvo kakvo je ponovno izglasano da bude.

Iznosim također kako je neodgovorno što dio građana koji izađu na izbore nisu upoznati s pravilima ispravnog glasovanja. Sramotne su izjave dijela građana koji u toku glasovanja, dok se još uvijek nalaze u kabini, izjavljuju: „Mi smo u Bosni, ovdje se sve može“. Da, može se. Može se reći ne vlasti koja radi protiv svojih građana, može se reći ne onima koji unazađuju našu BiH, može se reći ne. Jeste li vi izrekli svoje ne i kome ste dali svoje da?

Pošto svjedočim ogromnoj moći koju u svojim rukama imaju nestranački i nepristrani posmatrači/ce Koalicije ”Pod lupom”, iako se suočavaju s velikim brojem kritičnih situacija, smatram da je dužnost Koalicije i svih njenih članova da neprestano rade na unaprijeđenju svojih glavnih motiva, odnosno na konstantnom radu za ostvarivanje slobodnih i poštenih izbora u našoj Bosni i Hercegovini. Smatram da svako biračko mjesto treba imati barem jednog nestranačkog i nepristranog posmatrača/icu. Moje kolegice i kolege dobile su prigovore kako previše ozbiljno shvaćaju izbore. Od druge posmatračice (stranačke) na biračkom mjestu mog promatranja dobila sam sljedeće riječi: „Nemoj ih za sve prijavljivati“. Navedene izjave smatram sramotnim i apsurdnim. Dužnost i obaveza svih građana je doprinos stvaranju poštenih izbora koji su u skladu sa zakonskim propisima. Naša dužnost je cjelokupni izborni proces shvatiti ozbiljno.

Ne mogu još ne iznijeti osjećaj ljutnje i srama kojeg sam imala nakon završenog izbornog dana. Osjetila sam sram što živim u Bosni i Hercegovini, državi koju smatram jedinom svojom domovinom. Osjetila sam sram zbog svih njenih građana. Osjetila sam sram zbog mentaliteta koji vlada državom BiH. Osjetila sam sram jer se nastavlja uništavanje moje Bosne i Hercegovine koju toliko volim.

A vi, vi koji ste ponovno dobili vlast i moć da uništavate moju Bosnu i Hercegovinu, šta vi osjećate?

Ovo pišem u svoje ime, radi svoje budućnosti i budućnosti svih mladih u Bosni i Hercegovini.

Tanja Grabovac
MA teologije (filozofsko-teološki studij Franjevačke teologije u Sarajevu)
Završila Feminističku školu „Žarana Papić“, aktivistica i volonterka više ogranizacija. Stipendistica i asistentica Fondacije Konrad Adenauer, suradnica Mreže za izgradnju mira.

tačno.net
Autor 6.10.2016. u 16:41