Izborni proces do 10:00 sati ”pod lupom” posmatrača

tačno.net
Autor 2.10.2016. u 18:39

Izborni proces do 10:00 sati ”pod lupom” posmatrača

Koalicija ”Pod lupom”, koja građanski, nestranački posmatra Lokalne izbore 2016, izvjestila je javnost na današnjoj press konferenciji u Sarajevu o otvaranju biračkih mjesta i kritičnim situacijama koje su zabilježili njeni posmatrači do 10:00h.

Biračkim mjestima je bez ikakvih smetnji pristupilo 99% posmatrača Koalicije, dok je 1% posmatrača imalo problem sa  ulaskom  na biračko mjesto zbog nedovoljne komunikacija između pojedinih lokalnih izbornih komisija i Centralne izborne komisije BiH i problema sa izdavanjem akreditacija. Koalicija sarađuje s Centralnom i  lokalnim izbornim komisijama na otklanjanju ovih problema.

Na 85% biračkih mjesta bili su prisutni svi članovi biračkih odbora u 6.00h. Izborni materijal je nedostajao na 6% biračkih mjesta, što pokazuje da se izborna administracija nije dovoljno pripremila za Lokalne izbore.

Koalicija je do 10.00h zaprimila 27  dojava o kritičnim situacijama, a posmatrači su na osnovu ovih slučajeva podnijeli 23 primjedbe u Zapisnik o radu biračkog odbora. Primjedbe su uložene zbog zabrane posmatranja, kašnjenja u otvaranju biračkih mjesta, nepravilnosti pri procesu glasanja, nagovaranja birača da glasaju za određenu političku opciju i sistemskog kršenja zakona od strane biračkog odbora.

Građani su tokom jučerašnjeg dana i danas do 10:00h sati prijavili 16 slučajeva kršenja predizborne šutnje, a koja se uglavnom odnose na političku agitaciju da se glasa za pojedinog političkog subjekta, oglašavanje na Facebooku i plakatiranje tokom predizborne noći.

Koalicija poziva građane i građanke da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo, a političke subjekte na poštivanje izborne šutnje i Izbornog zakona BiH.

Podsjećamo da današnje Lokalne izbore posmatra 2700 građanskih, nestranačkih posmatrača Koalicije ”Pod lupom” na preko 2500 biračkih mjesta i u 60 mobilnih timova širom BiH. Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ”Pod lupom” na besplatan broj 080 05 05 05 ili na sljedećem linku http://podlupom.org/neregularnosti/ .

Sljedeća press konferencija održaće se u 22:00h, kada će Koalicija pružiti informacije o procesu glasanja i zatvaranja biračkih mjesta.

tačno.net
Autor 2.10.2016. u 18:39