Izetbegović: Sa Angelom Merkel smo razgovarali o Izbornom zakonu i dolasku Erdogana

tačno.net
Autor 10.5.2018. u 10:12

Izetbegović: Sa Angelom Merkel smo razgovarali o Izbornom zakonu i dolasku Erdogana

Izetbegović je kazao da je nemoguće uskladiti ono što zastupa Dragan Čović i građanskog principa iz Ustava pa i presuda iz Strazbura.

Napomenuo je da je Merkel realna te da ne može za 15 minuta dati neke konkretne preporuke.

“Ono što će se desiti je da će doći predstavnici Venecijanske komisije i mi ćemo tu morati biti kooperativni. To je kao Rubikova kocka, ali nije nemoguće, naročito ako imamo prijatelje uz sebe”, rekao je Izetbegović.

Kazao je i da je Merkel postavljala pitanja članovima Predsjedništva BiH.

“Merkel je pitala nas da li će Erdogan doći u Sarajevo, da li smo ga pozvali, da li će održati skup. Rekao sam da ću i ja s Erdoganom prisustvovati skupu Unije evropskih turskih demokrata. Ni Merkel ni Erdogan nisu šefovi BiH, ali su svi dobrodošli u BiH. Kada pogledate spisak onoga što je Erdogan uradio dobro za BiH i spisak nečega lošeg, ovo drugo ne možete ni naći. Erdoganova posjeta Sarajevu nikome ne bi trebala biti sporna”, rekao je Izetbegović i napomenuo da ovaj skup u Sarajevu njemu lično ni po čemu nije sporan.

“Prije dva dana smo dobili pismo da će Erdogan doći u radnu posjetu u maju, a ne u junu kako je ranije najavljeno”, zaključio je Izetbegović ovu temu.

Na kraju je kazao i da će na Konvenciji SDA biti odlučeno da li će Denis Zvizdić biti direktno izabran za kandidata SDA za Predsjedništvo BiH ili da će se održati tajno glasanje gdje Zvizdić također ima velike šanse.

Na pitanje kakve šanse ima njegova supruga za Predsjedništvo BiH, rekao je da to novinari trebaju pitati direktno Sebiju Izetbegović.

tačno.net
Autor 10.5.2018. u 10:12