Izložba Bojana Stojčića u Zvonu

tačno.net
Autor 5.10.2015. u 16:31

Izložba Bojana Stojčića u Zvonu

Bojan Stojčić rođen je u Sarajevu. Njegov rad primarno se zasniva na intervencijama u javnom prostoru (fizičkom i virtualnom). Ove intervencije isključivo su tekstualne i gotovo uvijek iskazuju umjetnikova intimna osjećanja i misli. Smještene u kontekst prostora ili objekta koji ih nosi, ove misli su ponekad bolno realistične, sarkastične, ali i smiješne. Poneki radovi smješteni u javne institucije izrazito su politički angažovani, te koriste samu instituciju kao podlogu za pisanje rada. Studijski radovi su uglavnom crteži i slike koje se direktno ili metaforički naslanjaju na riječi i pismo.

Pored ostalih nagrada i priznanja, Bojan Stojčić je finalist nagrade ZVONO za 2014. godinu i dobitnik Nagrade za klasični crtež na Bienalu crteža Bosne i Hercegovine 2014. godine.

O izložbi Paysage (Pejzaž)

Na izložbi će biti predstavljene nove slike Bojana Stojčića koje se baziraju na etmiloškom prikazu klasičnog motiva zapadne umjetnosti- pejzaža. Ove slike, iako realizirane u klasičnoj slikarskoj tehnici ulja na platnu, pokušavaju uz minimalna piktoralna i estetska svojstva komunicirati čistu ideju kroz različite jezike. Uz ove slike Stojčić će predstaviti i svoj performans “Historija je u kamenu, budućnost u vjetru” gdje će svojim dahom pokušati ispuniti prostor, odnosno pejzaž.

tačno.net
Autor 5.10.2015. u 16:31