Izložba: “Grad bez opušaka”

tačno.net
Autor 27.4.2014. u 16:57

Izložba: “Grad bez opušaka”

Prva izložba u svijetu umjetničkih predmeta napravljenih od recikliranih opušaka pod nazvom “OD OPUŠAKA DO UMJETNOSTI” održati će se u sarajevskoj galeriji Colegium Artisticum, 28. 04. 2014. u 20.00 sati.

Izložba je dio projekta „OKOLIŠ I UMJETNOST – RUŽNO I LIJEPO“ a postavlja se povodom pokretanja prve godišnje ekološko-edukativne komunikacijske kampanje: „Program prevencije bacanja otpada PPBO – Grad bez opušaka“ i ima za cilj prikupljanje sredstava za kontinuirano provođenje projekta kampanje„ Program prevencije bacanja otpada PPBO-Grad bez opušaka“ i eksperimentalni razvoj sistema za reciklažu.

Prerada naizgled nekorisnog smeća u umjetničko blago nije novi koncept, ali korištenje otpada od cigareta daje ovoj popularnoj ekološkoj aktivnosti novu dimenziju. Izložba „Od opušaka do umjetnosti“ spada u sferu inovativne umjetnosti i aktuelni je presjek žive umjetničke i okolišne situacije u BiH. Predstavlja krunu pojedinačnih i kolektivnih napora članova Agencije Synergy REK i prijatelja, koji su za potrebe projekta, uz pomoć preko 200 volontera, sakupili 500.000 opušaka sa ulica grada Sarajeva, podvrgnuli ih tretmanu reciklaže, dobijajući materijal od kojeg su eminentni umjetnici – akademski vajari Saša Bukvić i Stjepo Gavrić, po prvi put u svijetu, napravili skulpture i reljefe, dokazujući da se opušci koji narušavaju izgled naše zajednice mogu iskoristiti i kao umjetnički predmeti.
Posjetioci sarajevske galerije Colegium Artisticum imati će ekskluzivnu priliku da se upoznaju sa načinom rada i jedinstvenim poduhvatom neformalne grupe „3S“. Uz centralnu izložbu, na kojoj će učestvovati akademski vajari Saša Bukvić i Stjepo Gavrić sa ukupno 40 skulptura, maski i reljefa napravljenih od recikliranih opušaka, bide upriličena i samostalna izložba fotografija Zdenka Reriga pod nazivom „Opuškopacija u 26 slika“. Izložbu će paralelno pratiti i dodatne aktivnosti članova Agencije Synergy REK koji su pripremili zanimljivu prezentaciju projekta „Program prevencije bacanja otpada PPBO-Grad bez opušaka“.

tačno.net
Autor 27.4.2014. u 16:57

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija