Jevreji večeras dočekuju novu 5774. godinu

tačno.net
Autor 4.9.2013. u 13:07

Jevreji večeras dočekuju novu 5774. godinu

SARAJEVO – Jevreji večeras dočekuju 5774. Jevrejsku novu godinu, koja se računa od postanka svijeta, odnosno od postanka čovjeka. “Nova godina nema velike specifikume, osim što se organizuje večera na kojoj se jedu slatka jela. Jabuka se umače u med da bi godina pred …

… nama bila slatka. Na stolu se servira i riblja glava, da bi bili glava, a ne rep u narodu. A običaj je da se jede i nar, jer želimo da nam život bude ispunjen kao što je ova voćka”, izjavio je za Fenu predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Najavio je da će Jevreji večeras u Starom hramu, Muzeju Jevreja na Baščaršiji u Sarajevu obilježiti početak Nove godine tradicionalnom molitvom i večerom.

“Jevreji ne slave Novu godinu kao što to rade drugi narodi, jer se svečanost odvija u kućama u krugu porodice. Nakon Drugog svjetskog rata, kada se broj Jevreja koji žive u Sarajevu drastično smanjio, običaj je da dočekamo Novu godinu kao jedna velika porodica”, kazao je Feni istraživač judaike Eli Tauber.

Dodao je da će narednih deset dana Jevreji moliti za oprost od grijeha od onih ljudi koje su slučajno ili namjerno uvrijedili ili im nanijeli štetu, odnosno dani pokora.

“Podrazumijeva se da će svi koji se mole dobiti oprost od Boga, ali najvažnije je dobiti oprost od čovjeka”, naglasio je Tauber.

U toku tog jednogodišnjeg ciklusa, objasnio je, oni koji su bili dobri, bit će upisani u Knjigu života, a oni koji su zli bit će upisani u Knjigu smrti.

Fena

tačno.net
Autor 4.9.2013. u 13:07

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija