Još jedan Dan pobjede nad fašizmom u Evropi, dočekujemo u stalnom veličanju ove ideologije

tačno.net
Autor 8.5.2021. u 09:10

Još jedan Dan pobjede nad fašizmom u Evropi, dočekujemo u stalnom veličanju ove ideologije

foto: Oslobodjenje.ba

Dan pobjede nad fašizmom u Evropi se obilježava 9. maja, u znak sjećanja na pobjedu fašizma u Drugom svjetskom ratu tj. završetak Drugog svjetskog rata, ali se na ovaj dan obilježava i Dan Evrope koji označava početak stvaranja Evropske unije.

Nažalost i pored napora da se fašizam iskorijeni u Bosni i Hercegovini i dalje smo svjedoci veličanja ideologija nastalih na fašizmu, svjedočimo nazivima ulica, škola i studentskih domova koji nose imena fašista, a zgrade “krase” murali posvećeni osuđenim ratnim zločincima”, navode iz Mreže za izgradnju mira.

Pandemija COVID 19 i sveprisutni digitalni način komuniciranja sve više otvara prostor govoru mžnje i pozivanju na zločine iz mržnje prema drugom i drugačijem.

Ističu da je prošle godine obilježena 25. godišnjica od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a da je BiH i četvrt stoljeća nakon, ostala zaglavljena u ozbiljnim strukturalnim problemima i nemogućnošću funkcionisanja, koji opstaju i hrane se strahom građana i građanki. Nedostatak političke volje koči proces suočavanja s prošlošću i zacjeljivanja još uvijek svježih rana.

“Mnogi ratni zločinci još nisu kažnjeni, hiljade nestalih tokom rata i dalje se vode kao nestali, a napredak u pružanju ratne odštete civilnim žrtvama rata teče sporo. Trenutni politički diskurs karakteriše: revizionizam, poricanje genocida, veličanje ratnih zločinaca i pokušaji podrivanja legitimiteta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju”, navgode oni.

Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope je upozorila na to da podjele po etničkim linijama u obrazovanju i dalje traju.

Udruženje Mreža za izgradnju mira povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, 9.maja ove godine želi posebno osnažiti i motivirati mlade okupljene oko omladinskih organizacija da kroz svoje polje djelovanja propagiraju antifašizam kao način života, temeljnu vrijednost, te na taj način obrazuju svoje vršnjake i pokažu da mladi žele bolje i da ne podržavaju retrogradne politike, ali i da daju primjer za buduće naraštaje o važnosti borbe protiv fašizma svaki dan i svakim svojim postupkom.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, Udruženje Mreža za izgradnju mira poziva vas da se kroz svoje aktivnosti i volonterske akcije uključite u njihovo obilježavanje i da se borite i dižete glas protiv fašizma i fašističkih retorika svaki dan.

klix.ba

tačno.net
Autor 8.5.2021. u 09:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija