Jučer je u Banjoj Luci potvrđen kontinuitet Čovićevog i Dodikovog antidržavnog djelovanja

tačno.net
Autor 27.1.2017. u 11:23

Jučer  je u Banjoj Luci potvrđen kontinuitet Čovićevog i Dodikovog antidržavnog djelovanja

Rukovodstvo SDU BiH smatra da je svaka rasprava o Zakonu o Ustavnom Sudu BiH u ovakvoj političkoj atmosferi u kojoj vlada nepoštivanje odluka Ustavnog suda apsolutno neprihvatljiva. Svi akteri vlasti u BiH prvo moraju da pokažu poštivanje odluka Ustavnog Suda BiH kako bi se stvorila atmosfera za kavlitetnu raspravu o eventualnim nedostacima u njegovom radu.

U tom kontekstu SDU BiH smatra da se svaka rasprava o reformi institucija države, a posebno Ustavnog Suda mora voditi u Parlamentu BiH i to od strane stručnjaka za Ustavno pravo. Stoga jučerašnji sastanak čelništva SNSD-a i HDZ-a BiH u Banjoj Luci smatramo samo kao koordinaciju u ustaljenom kontinuitetu antidržavnog političkog djelovanja Čovića i Dodika.

Što se tiče samog sadržaja iznesenih političkih stavova u vezi Ustavnog Suda nakon sastanka u Banjoj Luci, SDU BiH smatra da je prijedlog Zakona o Ustavnom Sudu u kojem se kaže da sudije Ustavnog Suda mogu biti samo državljani BiH, apsolutno neprihvatljiv.

Kamo sreće da izabrane Sudije Ustavnog Suda BiH iz reda sva tri konstitutivna naroda imaju dobre namjere prema državi BiH kao što to imaju strane sudije. Stalnim insistiranjem na izbacivanju stranaca iz Ustavnog Suda BiH i Čović i Dodik skreću pažnju javnosti sa stvarnog problema, a to je neprovođenje odluka Ustavnog Suda BiH i izricanje sankcija za odgovorne.

Rukovodstvo SDU BiH smatra da su vladajući politički subjekti i njihovi lideri u BiH do kraja kompromitirani korupcijskim aferama, institucionalnim kriminalom i antidržavnim djelovanjem te da nemaju nikakav politički, a još manje moralni kredibilitet. Za tu situaciju je direktno odgovoran CIK BiH koji je svojim zadnjim odlukama u vezi izbora u Stocu pokazao da se radi insitituciji koja u potpunoj kontroli političkih partija na vlasti. Stoga SDU BiH traži da se Izborni Zakon BiH promijeni tako da se i u rad CIK-a BiH, kao i kod Ustavnog Suda BiH uključe stranci kao članovi ove državne institucije. Jedino takav pristup uz uvođenje elektronskog glasanja omogućit će fer i poštene izbore u BiH, inače će vladajuće stranke na sljedećim izborima opet učiniti sve da otvorenom prevarom i kupovinom glasova pod direktnom zaštitom CIK-a BiH dođu do glasova i pozicija na vlasti.

tačno.net
Autor 27.1.2017. u 11:23