Jutros krenuo prvi maraton Bihać – Tomašica

tačno.net
Autor 10.12.2013. u 10:29

Jutros krenuo prvi maraton Bihać – Tomašica

Oko 80 učesnika “Prvog trkačkog maratona Bihać – Tomašica” krenuli su jutros sa Gradskog trga u Bihaću put Tomašice kod Prijedora, lokaliteta najveće masovne grobnice otkrivene u regiji nakon Drugog svjetskog rata

Učesnici “Prvog trkačkog maratona Bihać – Tomašica” krenuli su jutros u četiri sata sa Gradskog trga u Bihaću, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, prema Tomašici kod Prijedora, lokalitetu jedne od najvećih masovnih grobnica otkrivenih u regiji nakon Drugog svjetskog rata, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

Oko 80 učesnika, uglavnom mladih, jednodnevni će maraton ukupne dužine 120 kilometara preći etapno, na štafetni način, podijeljeni u šest trkačkih grupa.

Na kraju utrke, u popodnevnim satima, učesnici maratona stići će u Tomašicu, gdje će uz ostale građane BiH odati počast žrtvama pronađenim u toj masovnoj grobnici.

Suorganizator maratona je Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, a maraton je organizovan u okviru aktivnosti koje se danas u BiH održavaju u povodu Međunarodnog Dana ljudskih prava.

Kako je saopšteno iz Saveza logoraša u BiH, na ovaj način željeli su skrenuti pažnju na izuzetno loš položaj logoraša, odnosno “grubo i kontinuirano kršenje osnovnih ljudskih prava žrtava torture u Bosni i Hercegovini još od 1992. godine pa do danas”, a koje je posljedica nepostojanja zakona o pravima žrtava torture u BiH.

Ekshumacije na lokalitetu masovne grobnice Tomašica počele su prije tri mjeseca, i do sada je iz vjerovatno najveće masovne grobnice na području BiH ekshumirano najmanje 460 posmrtnih ostataka prijedorskih Bošnjaka i Hrvata. Predpostavlja se da se u ovoj grobnici nalaze tijela blizu 1.000 Prijedorčana ubijenih na području te opštine u maju 1992. godine.

tačno.net
Autor 10.12.2013. u 10:29