Kakvi nas izbori očekuju nakon izmjena Izbornog zakona BiH?’

tačno.net
Autor/ica 18.5.2016. u 09:58

Kakvi nas izbori očekuju nakon izmjena Izbornog zakona BiH?’

Koalicija 6 nevladinih organizacija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” je danas u Parlamentarnoj skupštini BiH organizovala konferenciju o Lokalnim izborima 2016 pod nazivom „Kakvi nas izbori očekuju nakon izmjena Izbornog zakona BiH?”.

Konferencija je održana u okviru projekta „Izgradnja sistema i odgovornosti u izborima“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 1,5 miliona eura, a provodi Koalicija ”Pod lupom”.

Dr. Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, rekao je u svom uvodnom govoru:
“Pozdravljamo važne aktivnosti Koalicije “Pod lupom”. Evropska unija finansira ovaj projekt s ciljem da doprinese poboljšanju kvalitete izbornog procesa u BiH u skladu s međunarodnim standardima i najboljim praksama, te ohrabri aktivno učešće građana u zagovaranju i praćenju izbora. Podstičemo sve relevantne sudionike da i dalje rade na poboljšanju izbornog zakonodavstva uz konsultacije šireg kruga i učešće različitih aktera.

U drugom dijelu konferencije održane su dvije panel diskusije o predstojećim Lokalnim izborima u BiH koji će biti održani 2. oktobra 2016. godine i nedavnim izmjenama Izbornog zakona BiH, te o tome kakav je njihov uticaj na izbornu administraciju iz ugla civilnog društva, građana i medija.

Panelisti i sudionici prve panel diskusije o nedavnim izmjenama Izbornog zakona zaključili da se rad na poboljšanju izbornog zakonodavstva treba nastaviti u bliskoj budućnosti u svrhu provedbe ključnih preporuka koje nisu razmatrane.

Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH (CIK) je dao osvrt na izmjene Izbornog zakona koje su nedavno usvojene kao rezultat rada Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva. Halid Genjac, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i jedan od panelista, rekao je da je proces donošenja odluka u Interresornoj radnoj grupi bio izazov, ali da su standardi u izbornom procesu u BiH još uvijek poprilično visoki. Bariša Čolak i Lazar Prodanović, poslanici u Parlamentu BiH su se složili da postoji potreba da se i dalje radi na unapređenjima koja se tiču izbora članova biračkih odbora i njihovoj edukaciji, te bržoj objavi izbornih rezultata.

Zaključci sa druge panel diskusije o ostalim izmjenama izbornog zakonodavstva su da postoji prostor za dodatna poboljšanja, posebno u Zakonu o finansiranju političkih stranaka. Ivana Korajlić iz Transparency International BiH je ponudila konkretne ideje koje se mogu primijeniti, uključujući i jačanje uloge CIK BiH u reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka i povećanja sankcija za nepoštivanje zakona.

Almir Terzić, novinar i politički analitičar, je naglasio da se nedavne promjene Izbornog zakona predložene od strane Interresorne radne grupe ne bave ključnim problemom izbora u BiH – biračkim odborima. Profesionalizacija biračkih odbora i smanjenje političkog uticaja na njihov rad treba biti imperativ svih drugih zakonodavnih promjena u budućnosti.

Na konferenciji je prisustvovalo više od 200 učesnika, predstavnika institucija vlasti, lokalne izborne administracije, međunarodne zajednice, medija i organizacija civilnog društva.

tačno.net
Autor/ica 18.5.2016. u 09:58