Katar upošljava spremačice iz BiH, plaća 250 dolara

tačno.net
Autor 29.4.2013. u 08:07

Katar upošljava spremačice iz BiH, plaća 250 dolara

Katar namjerava uposliti više žena iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kambodže, Vijetnama i Bangladeša kao spremačice, kućanice i dadilje. Za te usluge Arapi plaćaju od 200 do 250 dolara mjesečno.

Zvaničnici Katara su, kako piše Gulf Times, već dogovorili sporazume sa zemljama iz kojih namjeravaju dovesti žene koje bi radile u domovima bogatih Arapa kao spremačice, a time namjeravaju i napraviti “konkurenciju na tržištu” kako bi usluge spremačica plaćali što manje.

Naime, vlada Manile zahtijevala je da minimalna plaća spremačicama s Filipina bude 400 dolara, no u Kataru smatraju da je to previše.

Mohamed al-Atiq, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, kazao je da su tokom posjete Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kambodži, Vijetnamu i Bangladešu dogovorili sve formalnosti i procedure vezane za dovođenje djevojaka u Katar.

Lokalne agencije preko kojih se vrši zapošljavanje obaviještene su o procedurama i već od ove sedmice mogu početi zapošljavati osobe iz zemalja s kojima su postigli dogovor.

“Broj zaposlenih radnika ovisit će o potrebama tržišta”, kazao je Fawaz al-Rayis, direktor odjela za zapošljavanje.

Kako je navedeno, Katar će nastojati da naprave jedinstveni ugovor za sve sobarice, kojim bi bile zadovoljne i one i poslodavci, s obzirom na to da je pitanje plaćanja sobarica, domaćica, dadilja i spremačica jedno od “vrućih” pitanja u Kataru.

No, građani Bosne i Hercegovine, koji žive u Kataru, smatraju da Bosanke i Hercegovke ne bi trebale dolaziti u tu državu na Arapskom poluotoku kako bi radile kao spremačice, jer se pod tim podrazumijeva da budu sluge u kućama bogatih arapskih porodica.

“Žene tretiraju veoma loše. Trenutno u Kataru borave žene iz Indije, Indonezije, Etiopije, Nepala te sa Filipina, koje rade kao sluškinje, bez ikakvih prava i nerijetko bivaju zlostavljane. Također, plaće su minimalne. Plaćaju im od 200 do 250 dolara, što uopće nije dovoljno za život u Dohi”, kazao je za Klix.ba jedan Bosanac koji trenutno živi u Kataru.

klix.ba

tačno.net
Autor 29.4.2013. u 08:07